Martin Micheal har tidigare utsett till månadens Jönköpingsbo. Han kom till Sverige som 17-åring. Utbildade sig till möbelsnickare och frisör samtidigt. När han hittade den lediga lokalen på Barnarpsgatan bestämde han sig för att gå barberarvägen.

— Vi var först i hela Jönköping med konceptet. De första åren var vi en vanlig salong, men tanken var hela tiden att vi skulle bli en barbershop. Men det går inte att bara öppna skiten sådär. Du måste veta vad en barbershop är. Du behöver ha ett koncept som matchar personal, produkter och inredning. Det är allt eller inget som gäller.

Att etablera sig på Väster var självklart.

— När jag tog över lokalen 2009 fanns det flera butiker här och ett helt annat liv, så ser det inte ut idag. Det är många starka affärer som tyvärr tvingas lägga ner.

Då var Martin Micheal ensam ägare. Idag är de tre som delar på verksamheten, varav den ene är hans bror. Tillsammans har de skapat Mister Barbershop. För Martin Micheal är salongen mer än ett ställe dit du går för att klippa dig.

— Det handlar om mer än bara skägg. Hit kan du gå för att ta en öl, snacka, fixa håret och skägget, såklart. Men också för att träffa människor.

Samtidigt som Mister barbershop har utökat sin verksamhet, har också Väster utökat sitt utbud av barberare. Bara några meter ifrån Martin Micheals rakknivar ligger två andra salonger. Och det är inget han ser som negativt.

Annons

— Det är alltid bra med konkurrenter som har sina egna inriktningar, då vet kunderna vad de kan förvänta sig. Det hjälper oss. Men det är inte bra med företag som bara kopierar varandra. Väster behöver unika koncept.

Läs också: Martin Micheal är månadens Jönköpingsbo

Och det är de unika idéerna han saknar. Micheal har flera tankar om hur stadsdelen skulle kunna utvecklas.

— Man behöver göra Barnarpsgatan till något helt unikt.

Hur tänker du då?

— Jag vet inte. Men jag har sett andra städer där massa färgglada paraplyer hänger som ett tak över gatan. Eller stora blomsterarrangemang från fönstren. Vi behöver inte exakt samma sak, men något sånt behövs! Jag tror politiker behöver titta på gator utanför Sverige och ta inspiration.

Läs även: Stammisen: "En gång väster, alltid väster"

Det finns en stark kundkrets på Väster som Martin Micheal tror är viktig för stadsdelen, men han är rädd att det inte kommer att räcka när nya A6 öppnar.

— Vi dör om vi inte har något lika stort att konkurrera med. De kommer ju ha allt där nu när de får restauranger också. Folk är lata. De vill ha allt nära, särskilt när det är minus 15 grader ute. Vi behöver något liknande i city om vi ska överleva, någonstans där människor kan mötas även när det inte är sommar.

Läs även: Vad innebär Väster för Jönköping?

Vad skulle det kunna vara?

— En stor galleria. Jag förstår inte varför de inte satsar mer på Atollen egentligen. De skulle kunna få det att bli som Heron City i Stockholm. Biografer, frisörer, restauranger och affärer samlat på samma plats.

Till skillnad från tidigare företagare JP har pratat med, är inte Martin Micheal främmande till idén om Barnarpsgatan som gågata. Åtminstone inte helt och hållet.

— Jag tror inte på att hela gatan skulle kunna bli en gågata, men kanske från där Skolgatan går ner till Västra Storgatan. Det hade man kunnat testa. Man kanske kan glasa in den delen av gatan, så man kan komma inomhus även på vintern.