— Det här går ju egentligen inte att göra och därför kommer det att bli extra roligt att genomföra det, menar projektledaren Björn Sterner.

Fakta: Munksjön Matchrace

Munksjön Matchrace 2016 pågår 3–6 juni i norra Munksjön mellan Södra Strandgatan och Mu..

Fakta: Munksjön Matchrace

Munksjön Matchrace 2016 pågår 3–6 juni i norra Munksjön mellan Södra Strandgatan och Munksjöbron.

I matchracing tävlar två 11:metre OD-båtar mot varandra, i det här fallet troligen i en kryss/läns-bana, det vill säga samma bana fram och tillbaka.

I varje match, som tar 15–20 minuter, seglas banan (förmodligen) två eller tre varv beroende på hur hård vinden är.

Starten är viktig i matchracing för att skaffa sig bra position och först över mållinjen vinner.

Munksjön Matchrace seglas i en serie med maximalt åtta lag där alla möter alla. Segraren i varje match får tre poäng, förloraren får två poäng om den tar sig i mål och en poäng utdelas till båt som kommit till start men av någon anledning inte tagit sig i mål. De fyra bästa går till semifinal.

Munksjön Matchrace 2016 är ett samarrangemang mellan Domsand BS, Jönköpings SS och Gränna BK och en hel del andra föreningar och organisationer, som ska göra denna happening möjlig.

Helt självklart och enkelt är det nämligen inte att anordna matchrace med 11:metre OD-båtar i den lilla ”pöl” som norra Munksjön i detta sammanhang får betraktas som.

Det handlar om båtar som är drygt tio meter långa, två och en halv meter breda och tolv och en halv meter höga, från vattenytan räknat.

— Matchracing mellan Munksjöbron och Södra Strandgatan, du kan ju tänka dig hur publikvänligt det blir, säger seglingsledaren Klas-Peter Suneson.

I dagsläget är sju lag anmälda, en skeppare och tre gastar i varje. Domsand och JSS ställer upp med två lag vardera och dessutom ska Tyresö, Westerås och Sjötorp gästa Jönköping.

Annons

— Tanken är att alla ska möta alla och att de fyra bästa går till semifinal, berättar Björn Sterner.

Arrangörernas förhoppning är att solen under tävlingsdagarna ska lysa från en klarblå himmel, att vinden ska vara den vanliga, sydvästlig, och att det här ska bli en häftig upplevelse utöver det vanliga både för publik och besättningar.

— Det är tävling men det är också en propagandaaktivitet, säger Björn Sterner.

— Ett viktigt syfte är att öka intresset för båtlivet i stort i södra Vättern, förklarar Gränna BK:s Stefan Erixon.

Dessutom är Munksjön Matchrace ”bara” en förövning, ett test om organisationen håller.

Seglingens förbundsdirektör Stefan Rahm är inbjuden till nationaldagshelgen och förhoppningen är att han gillar vad han ser och att Jönköping så småningom ska stå värd för Allsvenskan i segling.

— Och vi vill också visa att vi klarar att arrangera seglingarna under en SM-vecka, påpekar Klas-Peter Suneson.

Då kommer det att handla om tävlingar i Vättern eller möjligen i Munksjön söder om bron.

— Det kanske inte blir allsvenska seglingar i Jönköping redan nästa år men vi har fört diskussioner om att få arrangera en regional superetta och det kan nog bli verklighet under 2017, tror Björn Sterner.