Nu vädjar Gränna båtklubb och Gränna Hamnbolag till kommunen att ta tag i de långvariga problemen i Gränna hamn och Visingsö gästhamn.

I en skrivelse till Vattengruppen, tekniska kontoret och kommundelsrådet Gränna-Visingsö menar båtklubben och hamnbolaget att flera åtgärder måste ske för att få fungerande småbåtshamnar och att det måste ske omgående.

Annons

De skriver att det behövs muddras till minst 2,5 meters djup i Gränna snarast, åtgärder för att minimera sedimentering, en tankstation för båtar vid servicebryggan i Gränna hamn behövs och på sikt en ny småbåtshamn på Visingsö.

Akuta problem

De menar att Visingsös gästhamn är igenslammad och att vattendjupet i småbåtshamnen i Gränna inte är mer än 1,5 meter, likaså vid gästhamnen, vilket leder till att risken för olyckor är stor. Snart är turistsäsongen här och enligt Bengt Ottosson, styrelsemedlem i Gränna Hamnbolag, är det akuta problem.

— Det finns inga platser att lägga till vid idag, det är förskräckligt. Gästhamnen är igenslammad och det är för grunt, säger han.

"Det är ledsamt"

Problemen har påtalats för kommunen sedan hamnen i Gränna byggdes om menar Bengt Ottosson, och nu inväntar de besked om åtgärder.

— Det är jätteviktigt med fungerande småbåtshamnar, speciellt för Visingsö som är en ö. Ryktena sprider sig snabbt och båtar väljer att åka någon annanstans, det är ledsamt. Det hämmar turismen, säger Bengt Ottosson.