Läs mer: Här finns de dyraste lyxvillorna - se topp tio listan i Jönköping

Under 2017 växte invånarantalet i Jönköping rekordsnabbt. För första gången har befolkning ökat med mer än 2 000 invånare.

Tionde största kommun

Sverige har över 10 miljoner invånare, vilket innebär att drygt en procent av Sveriges befolkni..

Tionde största kommun

Sverige har över 10 miljoner invånare, vilket innebär att drygt en procent av Sveriges befolkning bor i Jönköping som är landets tionde största kommun. Kommunen har en något yngre befolkning än riket som helhet. Medelåldern i Jönköping är 40,3 år, medan den i riket är 41,2 år. Andelen av Jönköpingsborna som är födda utomlands är 16,9 procent. För riket är motsvarande uppgift 18,5 procent.

Källa: Jönköpings kommun

− Det är fantastiskt roligt att Jönköpings kommun fortsätter att växa på det här sättet. Ökningen är rekordstor och aldrig tidigare har vi vuxit i samma takt, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Fler födda än döda

Uppgifterna är hämtade från Statistiska Centralbyrån som presenterade sin statistik under onsdagen.

Antalet kvinnor ökade med 899 personer eller 1,3 procent och antalet män ökade med 1 285 personer eller 1,9 procent.

Annons

Under året uppgick antalet invandrare till 1 690 personer och antalet utvandrare till 408 personer, vilket ger ett invandringsöverskott på 1 282 personer.

I gruppen invandrare ingår alla som varaktigt flyttat hit från ett annat land – även personer som är födda i Sverige och är svenska medborgare. Asylsökande ingår inte.

Totalt flyttade 7 341 personer in i kommunen, medan 5 592 personer flyttade ut. Därmed hade Jönköping ett flyttningsöverskott på 1 749 personer.

Kommunen hade samtidigt ett födelseöverskott på 413 personer. Antalet födda uppgick till 1 615 personer och antalet döda till 1 202 personer.

I genomsnitt ökade invånarantalet i landets kommuner med 1,3 procent under 2017.

Ställer krav

Befolkningsökningen välkomnas av den politiska ledningen. Men samtidigt brottas kommunen med att få fram skolor, förskolor och bostäder.

− Vi behöver fortsätta utveckla servicen och tjänsterna i hela kommunen. Bostadsfrågan är otroligt viktig, liksom arbetet med att bygga fler förskolor och skolor, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.