Tidningen ETC har publicerat utdrag av en bandinspelning från ett möte i Moderaternas fullmäktigegrupp. Där läser vice gruppledare Bert-Åke Näslund upp utdrag ur en påstådd gruppchatt som ska ha varit aktiv ett halvår före och efter valet 2014.

I juni 2016 ska den då nytillträdde gruppledaren Peter Jutterström ha fått ta del av chatten och sedan dess har innehållet diskuterats inom en mindre krets i partiet, såväl på läns- som på riksnivå.

Enligt Bert-Åke Näslund är det ett antal moderater som i gruppchatten planerat hur de ska ta makten i partiet. De enda som namnges, av Bert-Åke Näslund, är kommunalråd Carin Berggren och AnneMarie Grennhag, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt Bert-Åke Näslund innehåller gruppchatten flera grova påhopp på partimedlemmar. Bland annat ska någon ha skrivit att Kent Ly ska kölhalas.

— Jag har varit med i det här partiet i 30 år. Jag har sett det mesta av kupper och strategisk planering. Men här fick jag se ett material som jag aldrig har varit i kontakt med. Jag kan inte säga annat än att det är en grupp som har slutit sig samman och har fått kollektivt hjärnsläpp, säger Näslund under mötet.

Annons

Både Carin Berggren och Ann-Marie Grennhag förnekar under mötet att de har med chatten att göra. Ann-Marie Grennhag beskriver det hela som "ett klipp- och klistramaterial".

I en intervju med P4 Jönköping berättade Carin Berggren att hon har polisanmält de forna partikamraterna för ärekränkning.

— Det här är så pass grova anklagelser så jag har varit hos polisen i dag, och med varm hand lämnar jag över ärendet till dem, sa hon till P4 Jönköping.

Carin Berggren vill inte kommentera ärendet mer efter att hon lämnat in polisanmälan.

— De har hållit på att spela in möten i flera år, inget förvånar mig längre. Att banda interna partimöten det påminner mer om forna öststaterna eller Nordkorea än om ett demokratiskt parti, sa Carin Berggren till JP tidigare i dag.

Under mötet säger partiombudsmannen Tobias Stomilovic att inget av det som sägs får komma ut.

— Ingenting som sägs i det här rummet lämnar det här rummet. Alltså inte media, inga medlemmar, ingen ska få reda på vad som sägs här inne. För då, kan jag säga, då har vi fem procent i nästa val, säger Tobias Stomilovic på bandinspelningen som ETC fått ta del av.