— Jag fick veta det i eftermiddag säger kommunalrådet Mona Forsberg (S).

Det var efter en gemensam presskonferens med kommunalrådet Carin Berggren (M) i förra veckan som sprickan mellan allianspartierna på var den nya fotbollsarenan ska ligga blev tydlig.

Nästa kommunfullmäktige i Jönköping hålls den 14 december och det fanns indikationer på att beslutet om den nya fotbollsarenan vid Jordbrovallen då kunde gå igenom. Men nu ser det ut som om beslutet skjuts upp ytterligare.

Anledningen ska vara att Moderaterna vill utreda kostnadsfrågan för arenan ytterligare.

— Eventuellt kan vi ta ett beslut i kommunstyrelsen i december, men jag vet inte. Det kan dröja till efter nyår också, säger Mona Forsberg som önskar att man tagit beslutet nu.

— Det sorgliga är att det påverkar klubben som har dispens till 1 december. Vad som händer sedan vet jag inte, säger Mona Forsberg som tycker att det är sorgligt att Centerpartiet och Kristdemokraterna inte står upp för det beslut som man tog för ett år sedan.

Men kostnaden har ju sprungit iväg för Jordbrovallen?…

Annons

— Det är en sanning med modifikation. Vi bygger en helt ny stad där, så infrastruktursatsningarna måste göras iallafall, även om det nu sker lite tidigare.

Mona Forsberg påpekar också att infrastruktursatsningarna måste göras i Stadsparken om arenan ska ligga där och vad det kostar har ingen räknat på. Dessutom skulle Stadsparken förstöras vilket Socialdemokraterna aldrig går med på, menar hon.

Stadsparksvallen är egentligen inte godkänd för allsvenskt spel, men klubben har fått dispens till den 30 november 2016. Därefter behöver fotbollsförbundet ha en redogörelse från klubben om hur de vill gå vidare för att kunna leva upp till de arenakrav som ställs i Allsvenskan.

Skulle inte något beslut om ny arena eller renovering av Stadsparksvallen komma, kan det bli så att J-Södra tvingas spela på annan ort.

- Just nu är Borås Arena en alternativ arena för vår del. Men att flytta dit vågar jag inte tänka på vad det kommer att betyda för oss, säger J-Södras klubbchef Kjell Lundgren till JP-sporten.

Hur jobbar ni med frågan nu?

- Frågan ligger hos politikerna. Vi har gjort vårt och tjänstemännen sitt. Det är på politikernas bord nu.

I förra veckan presenterade Moderaterna och Socialdemokraterna att de var överens om att bygga en ny fotbollsarena vid Jordbrovallen. Men uppgörelsen ogillades starkt av de andra Allianspartierna som kritiserade hur M hade hanterat frågan utan att bjuda in de andra partierna till diskussion.

Arenafrågan har skapat en spricka mellan Allianspartierna och tidigare i veckan hölls ett krismöte.

Jönköpings-Posten har sökt flera allianspolitiker för en kommentar.