Med anordnade workshops, aktiviteter och utställningar utöver den ordinarie museiverksamheten drar Tändsticksmuseet vanligtvis runt 25 000 besökare årligen.

Under 2016 blev dock siffrorna rekordhöga och vid årsskiftet hade 27 802 personer besökt museet, alltså nästan 3000 fler besökare än tidigare år.

Inget nytt

Annons

Ann Johnsson, intendent på Tändsticksmuseet, berättar att de inte medvetet gjort något annorlunda.

— Museibranschen är rätt påverkad av vädret. Är det en regnig och kall sommar går fler på museum, men ökningen kan också bero på att de tyckte att utställningarna var bra. Vi har även en bra programverksamhet med workshops, men det är inget som vi har gjort nytt för i år.

Under året har museet haft utställningar med både utländska konstnärer, som Tyske Wolfgang Stiller, och lokala konsthantverkare. Sedan oktober är det Konsthantverkarna i Jönköping KOiJ som har sin konst uppställd.

Ny utställning

Nästa utställning är ett samarbete med Per Brahegymnasiet. Det är elever från estetik och media-linjen som får möjlighet att ställa ut sina verk.

— Det är viktigt att eleverna får visa upp något de gjort utanför skolkorridorerna. Vi når också en publik som kanske inte självmant går hit. De kommer hit och inser att museum inte är så mossigt som det låter.

Utställningen heter "Malumma möter Takete" och öppnas den 11 januari.

Läs mer: Solstickans låga brinner än