De flesta lägenheterna på Österängen är byggda på 1950- och 60-talen. Så småningom skulle här bli en varierad bebyggelse med allt från tre- till tiovåningshus.

Successivt byggdes servicen ut och butikerna blev fler och fler. Första advent 1961 invigdes den nya kyrkan och 1962 öppnade varuhuset EPA på Österängen – två viktiga händelser i den nya stadsdelen. Numera finns här ett stort affärscentrum med matbutiker, konditori, pizzeria med mera. En trappa ner i centret planeras nu också för fullt för det som kan bli Österängens konsthall – igångsatt av eldsjälar i ett ideellt initiativ.

EPA och lyrkan kom

Annons

Själv växte jag upp i Vättersnäs, den närbelägna stadsdelen på andra sidan E4:an. Mina första minnen av Österängen är kohagarna och Österängens gård med alla sina djur. Även den lilla biblioteksfilialen där den alltid lika vänliga och intresserade bibliotekarien släpade fram travar med böcker som hon trodde att man kunde vara intresserad av.

Och så Birkagärden förstås. Ungdomsgården där ungdomarna samlades och lyssnade till populära lokala band som Hoods och The Caretakers.

Även 2000-talshus

Österängen har under åren vuxit. I den typiska 1950- och 60-talsbebyggelsen finns i dag också nya hus med 2000-talskaraktär.

I dag bor cirka 3 300 personer på Österängen. Drygt en fjärdedel av de boende är i åldern 19 – 29 år. De flesta bor i små hyresrätter. Många unga har sitt första egna boende här och många är studenter vid Högskolan.

Utflykt till kohagen

... Det är väldigt längesedan Österängen tillsammans med Ekhagen var de lantliga grönområden som ofta var utflyktsmål när Jönköpingsbor i kringliggande områden på söndagarna packade ner kaffekorgar och filtar för att njuta av några sköna timmar i orörd natur.