Under hösten kommer Jönköpings stadsbibliotek att begränsa sina öppettider något. På onsdagar kommer de då öppna klockan elva i stället för klockan nio. Tiden kommer användas till att planera och strukturera biblioteksverksamheten.

– Många anställda upplever hög stressnivå på biblioteket i dag, säger Johan Gärskog.

Anledningen är personalbrist. Enligt Johan Gärskog är antalet biblioteksanställda per tusen invånare lågt i Jönköping jämfört med andra kommuner.

Annons

– Det är klart att vi vill anställa fler, men det är en politisk fråga. Vi får se hur det går.

Dessutom har biblioteket för tillfället ingen chef då denne återvände till sin förra arbetsplats, Huskvarna bibliotek, den första augusti.

Att det blir på just onsdagsförmiddagar som öppettiderna kortas beror på att det då inte kommer några bokleveranser från andra bibliotek.

– Den tiden anser vi påverkar verksamheten minst, säger Johan Gärskog.

Tidigare i sommar publicerade JP en debattartikel undertecknad personal på Stadsbiblioteket. De anställda riktade kritik mot kommunens aviserade besparing på en halv miljon kronor och uttryckte oro för verksamheten.

– För att nå besparingskraven skulle vi behöva dra in alla våra arrangemang. Det skulle innebära: Inga lovaktiveteter för barn på kommunens bibliotek. Inga bokcirklar för vuxna och ungdomar. Inga klassbesök för skolklasser, inga författarbesök, inga uppläsningar, inget uppmärksammande av nobelpriset. Inget engagemang i Smålit, skrev de bland annat.

De nya öppettiderna införs den 16 augusti och gäller till och med den 27 december.