Vid lunchtid på söndagen färdades ett antal motorcyklister i kortege runt Jönköping, med Hoppets torg som mål. Gruppen är den nystartade organisationen Bikers mot mobbning.

Fakta: Bikers mot mobbning

Bikers mot mobbning startades under 2016 i Sverige, men föreningen har föregångare i flera ..

Fakta: Bikers mot mobbning

Bikers mot mobbning startades under 2016 i Sverige, men föreningen har föregångare i flera andra länder. Riksorganisationen representeras i hela Sverige genom sina distrikt, ett i varje län. I nuläget har organisationen omkring 80 betalande medlemmar.

Källa: Jonas Jägerby, Bikers mot mobbning

Konceptet är inte deras eget – först ut var organisationen Bikers against bullying i USA, och därefter har flera länders mc-fantaster anslutit sig till arbetet mot mobbning. Organisationen har startats i andra nordiska länder, och under våren startades alltså den svenska föreningen upp.

– I Norge och Danmark har de haft väldigt stort gensvar, säger Jonas Jägerby, sekreterare i riksorganisationen.

Korteger i Norden

Runt om i Norden hölls under söndagen korteger mot mobbning, och för första gången hölls även en i Jönköping.

– Kortegen är mest för att det är kul att åka hoj, men tanken är att vi ska försöka komma in på skolorna och prata lite om mobbning framöver. Vi har många killar och tjejer bland oss som har råkat ut för mobbning, berättar Jonas Jägerby.

Facebook-grupp

Själv blev han engagerad i den något informella Facebook-gruppen Bikers mot mobbning.

Annons

– Jag kör ju motorcykel förstås, och av en slump började följa den här gruppen.

Jonas Jägerby märkte att gruppdiskussionerna började rinna ut i sanden och såg tillsammans med en handull andra till att göra engagemanget till ”mer än bara ett Facebookfenomen”.

– Frågan om mobbning ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har själv varit utsatt, och det slutade med att jag själv blev mobbare, säger Jonas Jägerby.

– Vuxenmobbning är också ett stort problem, men vi har valt att vända oss mot unga.

Vill visa båda sidor

Jonas Jägerby säger att han och de andra vill prata med ungdomarna om båda sidor av mobbning; om att vara utsatt – och om att vara den som behandlar illa.

– Det är väldigt, väldigt lätt att byta sida, ingen vill vara utanför och det är lätt att man gör det för att gömma sig, säger han.

En handfull bikers samlades under söndagen i Jönköping, men Jonas Jägerby och distriktssamordnaren hoppas att fler ska vilja sluta upp mot mobbning.

– I dag har vi snackat lite med folk, delat ut lappar om vad vi gör och så. Folk är positiva, naturligtvis. Det här är skitkul. Det är liksom bara början!

mc