Lördag 25 mars var det många som sökte sig in till gymmen i Sverige för att delta i Spin of hope - det årliga arrangemanget som samlar in pengar till Barncancerfonden.

Friskis och svettis i Jönköping har deltagit sedan 2009. Det berättar Sophia Andersson, kommunikationsansvarig på Friskis och svettis i Jönköping. Från klockan 07 till 19 på lördagen cyklar drygt 800 personer.

— Det är ett väldigt roligt event för en bra sak, att kombinerar träning med välgörenhet, konstaterar Sophia Andersson.

LÄS MER: Rolf tar cykeln till Paris

Tolv timmar

Annons

Varje pass är en timma långt och flera av platserna har köpts upp av företag vars anställda turas om att cykla under dagen, men även privatpersoner deltar. Totalt finns det 80 spinningcyklar.

Det är valfritt att köra ett eller flera pass, men de flesta nöjer sig med en timma.

— Så det är extra kul i år att vi har tre personer som deltar alla tolv timmarna, säger Sophia Andersson.

Med små korta pauser sitter de alltså på cykelsadeln i tolv timmar.

LÄS MER: Johan Thor har halva livet kvar

Fem miljoner

De flesta platserna är köpta av företag och på så sätt samlas pengar in till Barncancerfonden. Det går också bra att skänka pengar utan att själv vara med på ett spinningpass och tio procent av Friskis och svettis kortintäkter under dagen går också till Barncancerfonden.

Målet var från början att samla in 120 000 kronor, men redan dagen innan Spin of Hope har de kommit upp i 129 000 kronor. Om några dagar får de veta exakt hur mycket pengar de samlat in i år, men minst 130 000 kronor tror Sophia Andersson att det blir och då tangerar de förra årets insamling.

Det nationella målet är att samla ihop fem miljoner. Antalet deltagare och insamlade tusenlappar har stigit för varje år. 2016 deltog 141 anläggning på 93 orter i Sverige och fem miljoner samlades in till Barncancerfonden.

LÄS MER: TV: Cyklister slog rekord