Att göra en dokumentär om en individ kräver respekt och varsamhet kring allas integritet, framför allt den framlidna artisten men också familjens, vännernas och barnens. Det är en konst regissören här behärskar till fullo – genom nära och intima intervjuer och hemvideoklipp undersöker han försiktigt, målmedvetet och passionerat vad eller möjligtvis vem som dödade Whitney Houston.

Bildernas unika sammansättning får fram komplexiteten i en människas själsliv och vad som får oss att må som vi gör eller ta de beslut vi tar. Genom att kombinera ljud och bild från olika klipp – till exempel ljudet av intervjuer med Whitney och låta dem smälta ihop med bilder på familjemedlemmar, politiska konflikter i omvärlden eller andra kontextualiserande populärkulturella bilder, skapas budskap kring artistens situation och inre liv utan att säga någonting med ord.

Dokumentären ger samtidigt synpunkter på alltifrån psykisk ohälsa till kommersiell musikbransch, hemligheter, relationer, pengar, kändisskap, droger, populärkultur, identitet, religion och sexuell läggning.

Whitney är ett nära och kärleksfullt porträtt av en tragedi men också en hyllning till den starka kvinna som genom sin musik och sina framträdanden blev symbol för jämlikhet i olika delar av världen.

Titel: Whitney

Regi: Kevin Macdonald

Kategori: Dokumentär, musik

Ålder: 11 ..

Titel: Whitney

Regi: Kevin Macdonald

Kategori: Dokumentär, musik

Ålder: 11 år

Tid: 2 tim

Antal stickor: 4

Annons