Junedalsskolans skolledningen beslöt att förbjuda mobilappen Periscope efter att en elev fick snö upptryckt i ansiktet samtidigt som elever uppmanande till det via mobilappen. På Flahultsskolan förbjöds Periscope efter att en elev använt mobilappen för att direktsända från ett klassrum.

Periscope

Mobilappen Periscope används för att direktsända videosändningar där sedan vem som helst ..

Periscope

Mobilappen Periscope används för att direktsända videosändningar där sedan vem som helst i världen kan titta och kommentera. Idén till appen började när Kayvon Beykpour och Joe Bernstein loggade in på Twitter för att ta reda på vad som hände vid en protest på Taksim Square. De insåg att de hellre ville se protesten live än att läsa om den.

— Vi kom på en elev med att filma i klassrummet och det tyckte vi var allvarligt nog, säger Ulrika Kragner, rektor på Flahultsskolan.

När JP loggar in på Periscope är sex stycken användare inloggade i Jönköping och direktsänder video. I en av direktsändningarna sitter två tjejer i en skolkorridor och pratar med varandra. På skärmen dyker det upp kommentarer. "Tits", "herrå", "var bor ni?" är några av kommentarerna. Flera av användarna sänder från skolan. De sitter ofta ett gäng framför mobilkameran och verkar nästintill inte bry sig om att de blir filmade.

I en annan direktsändning sänder en flicka från ett badrum. Hon sitter på golvet och filmar sina ben och sitt ansikte. Vad ska jag göra? säger hon flera gånger. Videosändningen avslutas efter några minuter. En annan direktsändning visar en ung killes ansikte och videosändningen har titeln "Bjud in så strippar jag". Videosändningen raderas snabbt av användare. "Slår till läraren vid 50" lyder titeln på ytterligare en videosändning och användaren menar att denne ska slå till läraren om 50 personer tittar på direktsändningen.

När JP ringer upp rektorerna för några av grundskolorna i Jönköpings kommun råder det delade meningar om hur mobiler och appen Periscope ska hanteras på skolorna. Kunskapsskolan har valt att ha mobilförbud och där är det även förbjudet att filma eller fotografera någon på skolan.

— Det är en del av våra ordningsregler. Mobiler stör undervisningen och kan användas för kränkningar, säger Linda Noaksson, rektor på Kunskapsskolan.

Elever på Alfred Dalinskolan och Attarpsskolan har mobilförbud på lektionstid men får använda Periscope på skolan i nuläget.

— Det är möjligt att vi kommer att förbjuda appen i framtiden. Vi kommer att lyfta frågan nästa vecka, säger Lars-Anders Andersson, rektor på Attarpsskolan.