Kön, ålder, yrke och intressen – det är sådant som avgör vilka böcker vi väljer att läsa. Svensk bokhandels höstkatalog 2015 rymmer så där 2 000 titlar. Här bör finnas något för alla. Själv har jag valt några personliga favoriter inom olika områden. Det blev allt från en makalös greve, en lika charmig som envis katt till emigranter, kvinnoporträtt och en figur vid namn kallas Mördar-Anders.

Några kossor på ett bokomslag fångar mitt intresse. En bok om livet på landet? Nej, en av höstens kanske mest spännande romaner, – familjedramat Där uppe är det tyst av den holländske författaren Gerbrand Bakker.

Irländaren Colm Toíbíns roman Nora Webster med handling från 1960-talet är ett starkt porträtt av en kvinna som förlorar sin make och nu ska leva vidare som ung änka, rädd att dras ner igen i en destruktiv tillvaro

Som kattvän kan jag inte motstå Takashi Hiraide bok om Gästkatten som förändrar allt i ett japanskt pars liv.

Efter att ha läst Harper Lees roman To kill a mockingbird blir jag nyfiken också på hennes roman Ställ ut en väktare som faktiskt är den nu 89-åriga författarens första roman på femtio år!

Som ren underhållningsläsning väljer jag Ruths resa av Donald McCaig som för några år sedan vågade skriva en fortsättning på Margareth Mitchells bestseller Borta med vinden. I den lät han Rhett Butlers berätta fortsättningen på historien om honom och Scarlett O´Hara och nu skriver han den tidiga historien om Ruth som hamnar i tjänst hos familjen och blir Scarletts barnsköterska.

Bland svenska romanförfattare väljer jag Jonas Jonassons tredje roman Mördar-Anders och hans vänner samt en och annan ovän som lär vara helt i Hundraåringens anda.

Sista delen av Carola Hanssons triptyk om familjen Tolstoj. och sekelskiftets Ryssland måste jag läsa. Och så en riktig klassiker – Karin Boyes Kallocain som jag inte öppnat sedan den var obligatorisk läsning i Flickskolan, men som är väl värd att läsas en gång till.

Bland höstens biografier finns flera godbitar. Jag väljer boken om den nyligen avlidne Peter Wallenberg, mannen som trots sitt liv i storfinansens centrum ibland upplevde sig som obekräftad och missförstådd. Det är Ronald Fagerfjäll som har skrivit boken om Den förlorade sonens återkomst.

I Halvvägs berättar Fredrik Reinfeldt om liv och karriär så långt och har kanske något råd om hur man blir statsminister, Göran Greider skriver i Städerna som minns Joe Hill om sångförfattaren och fackföreningsaktivisten Joe Hill som för hundra år sedan avrättades anklagad för mord,.

Annons

Lars Ragnar Forssberg berättar den fängslande historien om Ernest Thiel, mannen som älskade konst mer än pengar.

En verklig höjdare på min personliga önskelista är Per Gedins biografi över Isaac Grünewald,Knut – modernisten och människan.

En makalös historia av Peter Ullgren lockar också. Det är en biografi om greve Magnus Gabriel de La Gardie som ägde bland annat Läckö slott, men som förlorade allt. Namnet Makalös kommer från det de la gardiska palatset som hette just Makalös.

Självklart läser jag också I arbetets utkanter som är utdrag ur Tomas Transrtrömers dagböcker, brev och manus,

Min släkt utvandrade till Amerika och ämnet har fascinerat mig sedan jag var barn. Jag väljer förstås Ulf Beijboms rikt illustrerade bok Mobergs utvandrarbygd och Amerikas Småland som handlar om Vilhelm Mobergs relation till den hembygd han delade med sina utvandrare

Herman Lindqvist skriver om våra kolonier och besittningar. Och berättar bland annat om Nya Sverige i Amerika där Bottnarydssonen Jojan Printz var guvernör.

För lite själslig uppbyggelse väljer jag Georg Kleisn bok Resistens där han låter tre skapande personer ge oss kraft - Eyvind Johnson, Johann Senastian Bach och Mihaly Babits

Vidare väljer jag Bankerydsförfattaren Anders Rydells bok Boktjuvarna som handlar om ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Anders Rydell har rest i tjuvarnas spår för att ta reda på vart böckerna, en stor del av Europas litterära arv, tog vägen och vilka som en gång ägde dem.

Lyriken är näst intill obefintlig i höstens utgivning, men jag nöjer mig så gärna med omläsning av Gunnar Ekelöfs samlade dikter som nu kommer i ny utgåva i Svenska Akademiens klassikerserie.

Att så mycket i medier i dag handlar om mat har jag personligen lite svårt att fördra och bläddrar i katalogen snabbt förbi alla mängder av kokböcker. Ett undantag dock - Jönköpingskocken Tommy Myllimäkis Fisk & Skaldjur.

Som journalist kan jag inte motstå att se vad Elisabeth Tarras Wahlberg skriver om i sin bog: Journalister är också människor.

Naturligtvis kan jag inte heller motstå boken Skriv som en Nobelpristagare. Här lär du dig enligt författarna att skriva som Selma Lagerlöf till Alice Munro. Lätt som en plätt. Elle?r