Vid tretiden på eftermiddagen hade Svenskarnas parti kommit tillbaka på Västra torget, efter sin marsch genom väster. Marschtåget kantades av burop, skrik och sittprotester från en större mängd aktivister.

I korsningen Skolgatan/Trädgårdsgatan fick polisen föra dialog för att bryta loss aktivistmassan för att Svenskarnas parti skulle kunna genomföra sin marsch.

Före det hade S-toppen Mona Sahlin 1 maj-talat i Jönköping och sagt bland annat:

– Jag hoppas att vi använder ord och inte stenar samt att nazisterna förstår hur ensamma de faktiskt är.

Helt fredligt blev det trots allt inte under marschens gång. Svenskarnas parti möttes av vattenballonger och färgampuller och enligt uppgifter ska en person ur Svenskarnas parti blivit misshandlad med en flaska i huvudet.

– Jag har hört det från kollegor. Jag har inte fått det bekräftat men oavsett vem som skadas är det tråkigt, säger polisens presstalesman Lars Byström.

 

Svenskarnas parti hade tillstånd att befinna sig och manifestera på Västra torget fram till klockan 16.

– Vi antar att deltagarna kommer åka härifrån på olika sätt efter det, fortsätter Lars Byström.

När kan det bli säkert?

– Det har varit säkert under hela dagen.

När är avspärrningarna borta?

– Så fort som möjligt. Vi har inte avspärrningar för egen skull. Så fort det inte finns anledning att ha dem kvar kommer de tas bort.

Sammanlagt har 19 personer blivit gripna. 13 av dem för ohörsamhet mot ordningsmakt. 32 personer har omhändertagits på grund av ordningsstörningar och cirka 90 personer har avlägsnats i bussar.

Uppgiften kommer från Jönköpingspolisens hemsida men man understryker att rapporten än så länge är preliminär.