I dagarna (25 februari) släpper Partiet sin nya skiva "Upp till dans". Skivan kom till under förra vintern när Fredrik Boltes som vanligt var i Sydostasien och spenderade vinterhalvåret. De senaste tio åren har han mer eller mindre spenderat den mörkaste tiden i antingen Sydostasien eller Australien. Senaste var det norra Thailand, fyra mil från Burma som gällde.

“Visa pattarna, du dömer som en kärring!”

skrek vi domaren när han dömde förjävli..

“Visa pattarna, du dömer som en kärring!”

skrek vi domaren när han dömde förjävligt

HV71 så familjevänligt

Stämningen på läktaren var härlig, ärligt!

— Jag tar på mig mycket grejer, vi gör mycket spelningar när jag är i Sverige. För att varva ner lite och ta hand om min kropp och min själ och för att hitta ro för att skriva nya texter så brukar jag ha som knep att försvinna från den svenska vintern.

Mycket har hänt sedan debutskivan "Partipolitik" för tre år sedan. Bland annat har många medlemmar bytts ut.

— När vi startade partiet i det här rummet där vi sitter i nu var det jag och fyra kompisar. Det var ingen av oss som var proffsmusiker eller hade gått någon musikfolkhögskola ens. Vi gjorde det för att det var kul och vi gjorde det i ett år. Då var det några som ville dra sig ur och börja sitt riktiga liv och göra det man var utbildad till. Då hade vi tur att snubbla över lite musiker som var mer professionella.

Förändringen rent personmässigt har lett till att bandet har ändrat sitt sound något, fått in nya influenser. Det märktes redan på ep:n "Supervalåret" som kom 2014.

— Nu är det ännu färre av reggaepolarna i bandet och de som spelar är mer eller mindre proffs, så jag tror att våra fans kommer att känna igen sig jättemycket i vissa låtar och undrar vad i helvete är det här i andra låtar.

Kvar av originaluppsättningen är, förutom Boltes, Björn Sjölin. Boltes menar att det finns fördelar och nackdelar med att det har blivit mer proffsigt. Fördelen är att det tar mindre tid att repa ihop bandet inför turné. Nackdelen är av en annan karaktär.

Annons

— Det är ensamt på toppen, när det går bra så vill alla vara ens vän och när det är lugnare är de iväg på andra projekt.

Så det går inte att vara säker på att musikerna kommer tillbaka till nästa skiva till exempel?

— Nej men det gör också Partiet mer levande. Om det hade varit samma fem-sex som bildade Partiet som spelade in skivan nu hade det varit troligare att det hade varit mer samma sound som första skivan. Nu får man in fler influenser och nya grejer. Då blir det som en resa mer. Så på så sätt så är det kul att det kommer in nytt blod på det sättet.

Precis som brukligt är det blandat mellan personligt och politiskt när Fredrik skriver låtarna. Han menar att det är en missuppfattning att Partiet mest skriver politik - en myt som har varit svår att ta död på.

— En del låtar är väldigt personliga och en del är väldigt politiska - och en del är både och. Så har jag gjort ända sen 2001 när jag släppte soloplattan "Lokal förmåga". Det är som ett uttryckssätt för mig att skriva om det privata och vad jag grubblar på, men även det politiska och det har inte förändrats på 15 år. Förhoppningsvis är det väl väsentligt bättre nu.

På en av de nya låtarna, "Som en karl ska", diskuterar Boltes sin uppväxt i Jönköping och de patriarkala strukturerna med sexism och homofobi som fanns. Bland annat nämner han sina erfarenheter av att gå på HV-matcher.

— Min pappa tog med mig på hockey, jag skulle aldrig få för mig att ta med mig Bosse på en hockeymatch. Inte en chans. Det är en gruppsykosstämning där de sjunger "visa pattarna du dömer som en kärring", "där kan du sitta din jävla fitta" och allt sånt. Så var det i alla fall när jag växte upp. Jag fick ingen ursäkt eller förklaring för det, det var bara så det var. Jag vet inte om det är så nu, men så var det då. Och det är det jag sjunger om i låten, säger han och utvecklar vidare:

— Hur får det gå till så? Det är en så underlig familjeunderhållning. Jag fattar inte hur man kan ta med ett barn dit och att mina föräldrar tog med mig dit. Att det laget sen kan bli hyllat till skyarna i den här stan fattar jag inte. Då var det skönt att få skriva den textraden i låten.

Trots att han har blandade känslor till sin uppväxt och dessutom just nu håller på att flytta berättar han att han kommer att återvända en hel del. Först ut är spelning på Bongo 29 april.

— 20 april flyttar jag in officiellt i Järna, 29 april kommer jag tillbaka till Bongo. Jag tänker att det är lite symtomatiskt för Fredrik Boltes stora Stockholmsflytt att det tar nio dagar innan jag är tillbaka på Bongo som om ingenting har hänt. Jag tror att det kommer att upprepa sig, ni kommer att få höra min röst och se min tjocka kropp även i framtiden.