"Det här är första gången i hela mitt liv som jag skriver ett kärleksbrev så det här blir inte lätt. Jag har alltid följt bonde söker fru sedan det startade för tio år sedan, men aldrig hade jag trott att jag skulle sitta här idag och skriva ett brev till en av killarna".

Så inledde Linnea Åberg, 21 år, sitt kärleksbrev till Dannäs-bonden Erik Bäckman, 21 år, när han skulle delta i tv-programmet Bonde söker fru i våras. Hans hjärta fångade hon dock redan innan brevet skrevs. Men vi spolar tillbaka bandet och tar det från början.

Kontakt via Facebook

Det var när Linnea såg Erik i tv-rutan, då bönderna presenterades för första gången inför programmet, som hon kollade upp honom på Facebook.

— Gud vad söt! skrek jag och tänkte att jag måste skriva till honom, och det gjorde jag, säger Linnea och skrattar.

Efter det började de prata och höll kontakten via Facebook. Erik övertalade Linnea om att skriva brevet.

— Jag fastnade för Linnea redan innan programmet. Hon ville inte vara med i tv men jag övertalade henne att skriva brevet ändå. Allting stämde. Hon är min drömtjej. En sak som var ganska kul som hon skrev var att hon vill bli hemmafru och att hon gärna diskar och lagar mat, minns Erik och ler.

Kände sig säker

Linnea bodde på gården tillsammans med tjejerna Lina Ilar, My Niklasson och Lina Eriksson under de nio dagar som inspelningen pågick och de sökte också kärleken hos Erik. Linnea kände sig dock säker på att det var henne Eriks hjärta slog för.

— Jag sa till tv-teamet att jag bara ville ha Linnea och vi ville tala om det för de andra tjejerna eftersom de kände det på sig men vi fick inte säga något för produktionsteamet. Det kändes väldigt jobbigt att behöva vara tyst, säger Erik.

Jönköpings-Posten har tidigare berättat om den kritik Erik riktat mot TV4. Han berättar att de ställt frågor och klippt in svaren på andra ställen för att få till bra tv och att upplägget är tillgjort. Idag är det släppt men paret berättar om besvikelsen de känt.

Annons

— Vi tyckte att det var tråkigt att förstöra en story som är så fin bara för att skapa bra tv. De gjorde långa intervjuer bara för att få just de svaren de ville ha och sen klippte de hur som helst, säger Linnea.

Snabb flytt

Efter inspelningen fick alla paren i tv-programmet åka på en gemensam resa till Malta. Direkt efter att Erik och Linnea landat flyttade Linnea ner till Småland. Det hade de redan bestämt under resans gång. Sambolivet går bra, trots att det för med sig mer tvätt och disk och trots att de har sina olikheter. Linnea är en sjusovare medan Erik är morgonpigg.

— Jag älskar att sova. Erik hoppar typ i sängen på morgonen och tjoar "nu ska vi gå upp!". Han springer ofta runt naken i huset, det stör mig inte men jag stör mig på att grannarna kan se det. Det kan han gärna göra när vi flyttar och bor ensamma någonstans i bergen, säger Linnea och skrattar.

— Jag älskar att ha någon att komma hem till efter en lång arbetsdag. Jag skulle inte vilja bo med någon annan, trots att jag kan störa mig på att hon är glad i att sova, säger Erik med ett leende.

På dagarna arbetar Erik på gården medan Linnea jobbar som timvikarie på Ica i Smålandsstenar. Hon trivs bra men helst av allt vill hon jobba på gården. Kanske kan hon kombinera det med drömmen om att vara hemmafru. När de inte sover eller jobbar umgås de gärna med familj och vänner. Det blir en hel del släktmiddagar med Eriks familj.

Vill ha större gård

Då gården i Dannäs är för liten har paret nu stora drömmar om att flytta. De vill köpa en produktionsgård som är större där de kan ha fler djur och en hästverksamhet. Kravet är minst 50 hektar.

— Vi vill flytta så snart som möjligt. Hästarna och några får tar vi med oss och vi har redan fått flera intresseanmälningar av folk som är intresserade av att köpa gården. Vi får se vad det blir, berättar Erik.

Romantiskt frieri

Vad det blir för gård återstår att se men vad som är bestämt är att flyttlasset går mot Linneas hemtrakter Hälsingland och Bollnäs. Och det vackra landskapet med bergen bakom sjön vid Linneas mammas gård utgjorde den romantiska bakgrunden när Erik friade till sin blivande fru under julhelgen på en brygga. Det blev ett självklart ja.

— Jag blev helt chockad. Han hade tänt marschaller längs bryggan och när han fick tårar i ögonen förstod jag. Vi grät båda två, minns Linnea och tittar med sin nykära blick på fästmannen bredvid.

Något barn är inte på gång ännu men de drömmer om att ha en familj om fem år. Bröllopet är planerat till året 2018. En präst har bett dem om äran att få viga dem så en del av planeringen är redan avklarad.

Men hur vet man då att man träffat rätt person och sin livskamrat på så kort tid? Att det verkligen är äkta kärlek på riktigt? Bonden ger ett självklart svar på frågan.

— Man bara vet.