Landsbygdens sommarmöten har hållits i snart 50 år och flyttar runt till olika delar av länet, i år blir det i Beth utanför Bottnaryd.

– Vi vill lyfta fram de gröna näringarna och har olika teman beroende på vilken gård eller by vi är på. Med Karla Trä som byns hjärta kommer i år att fokusera på skogsbruket, säger Birgitta Andersson, landsbygdsutvecklare på Hushållningssällskapet.

Under dagen finns en lång lista med programpunkter. Det blir uppvisning av den senaste tekniken inom skog och uppvisning av Anton Petersson från svenska landslaget i motorsåg.

– Det är roligt att kan kommer finnas med. Han har tränat flera timmar om dagen hela året och varit med i årets World Logging Championship, VM med olika grenar i motorsågning.

Birgitta Andersson vill lyfta fram att det blir en rolig dag för alla, inte bara lantbruksnördar som hon kallar sig själv. Det kommer att finnas en mässa med olika organisationer som utställare och en matmarknad.

– Det är fantastiskt att man får se landsbygden och lantbruket på plats, hemma på en gård där den är i vekligheten. Varje år är det så härligt att se barnen helt saliga när de får sitta i de stora maskinerna.

På sommarmötet tävlas det i Showmanship, där barn visar upp samspelet tillsammans med varsin kalv.
Foto: Privat

Extra viktigt efter denna sommaren

På schemat finns en föreläsning om bevattning och teknikerna som finns bakom. Tidigare var ett annat ämne planerat, men i början av sommaren fick arrangörerna tänka om.

– Bevattning är något som de flesta lantbrukarna häromkring inte brukar lägga fokus på, men man vet ju aldrig om det blir fler somrar som denna.

Annons

Efter årets extrema väder tror Birgitta Andersson att sommarmötet blir extra viktigt för många.

– Det har varit ett speciellt år för lantbrukarna, så denna dagen är extra viktig efter den svåra sommaren som varit. Här kan de träffa varandra, få råd och inse att de inte är ensamma med sina problem. Många går tillsammans nu för att hjälpa varandra.