HV71:s forwardsstjärna Fanny Rask kommer därmed spela sitt andra OS. 26-åringen har under säsongen gjort 17 poäng (7+10) på 24 matcher i SDHL.

Fakta: Damkronornas OS-trupp

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs, Minatsu Murase, AIK, Sarah Berglind, Modo.

B..

Fakta: Damkronornas OS-trupp

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs, Minatsu Murase, AIK, Sarah Berglind, Modo.

Backar: Emmy Alasalmi, AIK, Johanna Fällman, Luleå, Johanna Olofsson, Modo, Annie Svedin, do, Emilia Ramboldt, Linköping, Elin Lundberg, Leksand, Maja Nylén-Persson, do.

Forwards: Sara Hjalmarsson, AIK, Sabina Küller, do, Lisa Johansson, do, Pernilla Winberg, Linköping, Anna Borgqvist, Brynäs, Fanny Rask, HV71, Erica Udén Johansson, Brynäs, Rebecca Stenberg, Luleå, Erika Grahm, Modo, Hanna Olsson, Djurgården, Emma Nordin, Luleå, Olivia Carlsson, Modo, Maria Lindh, Djurgården.

— Stark skridskoåkare, hon är vältränad. Har både offensiva och defensiva kvalitéer. Hon är väl den som kanske täcker mest skott i vårt lag. Hon spelar på ett uppoffrande sätt, säger förbundskaptenen Leif Boork.

— Det ska bli fantastiskt roligt att få uppleva ett till OS och att få vara med och förhoppningsvis vinna någonting, säger Fanny Rask.

Du var med i OS 2014. Är det skönt att ha den rutinen med sig?

— Jo, jag tror att det är väldigt bra att ha varit med om det förut. Nu är jag mer förberedd på hur allt runtomkring kommer att vara och att det är mycket större än vad man är van vid från alla andra turneringar, säger HV-stjärnan.

HV-produkten Sara Hjalmarsson, numera i AIK, får också följa med till OS. Den 19-åriga Bankerydstjejen står under säsongen noterad för 18 poäng (12+6) på 23 matcher.

Annons

— Sara är en tjej som gått framåt i år. Hon är skridskostark, har ett väldigt bra skott, är offensiv hela tiden och har en stor närvaro på isen. Det finns en underbar drive i henne, en potential. Jag tror att Sara kan få sitt stora genombrott nu, säger Leif Boork.

Sara Hjalmarsson har trots sin låga ålder redan spelat VM för A-landslaget och nu blir det alltså OS-deltagande också.

— Det känns jättekul så klart, en dröm som går i uppfyllelse, säger Hjalmarsson, som fick beskedet om uttagningen på onsdagskvällen.

— När jag fick veta det var det bara ren glädje. Jag tänkte inte så mycket mer än så, det var bara sjukt kul att bli uttagen.

Vad tror du att du får för roll i laget?

— Jag ska bidra med min energi och mitt driv, ett hårt jobb. Det är den rollen jag räknar med.

Har ni ett lag som kan ta medalj?

— Absolut, vi har ett bra lag så det hoppas vi på. Men vi kommer att ta en match i taget och först och främst får vi fokusera på den första matchen, säger Sara Hjalmarsson.

Sverige spelar sin OS-premiär den 10 februari mot Japan. Övriga lag i gruppen är Schweiz och Sydkorea.