Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik som presenterades på måndagsmorgonen. Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter och villor i riket sjunkit med tre respektive två procent.

Vad gäller villor i Jönköpings län har dessa sjunkit med 3,6 procent men på årsbasis handlar det om en ökning med två procent. Genomsnittsvillan kostar i dag 2,3 miljoner kronor i länet och 3,4 miljoner i Jönköpings kommun som sedan tidigare ligger högst. I Tranås är nedgången som störst i länet de senaste tre månaderna, minus 5,8 procent.

Sedan 2011

— Nedgången på bostadsrättsmarknaden fortsätter även i december. Senast vi hade liknande nedgångar i bland annat storstadsområdena flera månader i sträck var hösten 2011, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistrik.

Annons

— Även villamarknaden minskar något senaste månaden. Årsutvecklingen för villapriserna i länen är överlag mer positiv än för bostadsrätter där 18 län hamnade på plus och bara tre län på minus.

Gjort många affärer

Trots de senaste månadernas negativa prisutveckling så görs det många affärer. I riket gjordes flera bostadsrätts- och villaaffärer både på helårsbasis, sista kvartalet och i december jämfört med samma perioder 2016.

— Vi konstaterar att bostadsrätterna faller i pris och framförallt är det ettor och tvåor som inte sticker iväg som tidigare. Ett lite lugnare köptryck påverkar också och att det är ett något större utbud just nu, säger Johan Marklund, fastighetsmäklare på Västanhem i Jönköping.

— Med tanke på de senaste årens uppgångar går vi säkert mot en mer normaliserad nivå, fortsätter han.

När det gäller fritidshusen har dessa stigit i pris med 7,5 procent i Jönköpings län de senaste tolv månaderna, rikssnittet är 9,0 procent.