Enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror, som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av, har bostadsrättspriserna i Jönköpings län ökat med tre procent under årets första kvartal, jämfört med samma period förra året.

Samtidigt visar rikssnittet en motsatt utveckling: en prisnedgång med en procent.

Sticker ut

Framförallt är det Värnamo kommun som sticker ut i länsstatistiken. Prisökningen här har varit 17 procent de senaste tre månaderna, jämfört med samma period 2017.

— Det har varit rejäla prisökningar på bomarknaden i kommunen det senaste kvartalet med stora prisuppgångar på både villor och bostadsrätter, säger Jan Windolf, Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping, i ett pressmeddelande om utvecklingen i Värnamo kommun.

Han fortsätter:

— Något som sannolikt beror på den fortsatt goda arbetsmarknaden och en stor inflyttning från residensstäderna där priserna ligger betydligt högre. Detta i kombination med närheten till Gnosjö, som huserar många företag, gör kommunen attraktiv och därför fortsätter priserna uppåt.

I Jönköping

Utvecklingen för bostadsrättspriserna i Jönköpings kommun när kvartalen 2017 och 2018 jämförs med varandra är en uppgång med en procent. Däremot har priserna sjunkit med två procent det senaste året.

— Vår känsla är att marknaden har vänt och de senaste dagarna har det varit högt tryck på visningarna, säger Jan Windolf om utvecklingen i Jönköpings kommun.

Annons

— Köparna är dock fortfarande något försiktiga och ställer många frågor vilket gör att säljprocesserna tar lite längre tid.

Om villapriserna

Prisutvecklingen på villamarknaden ser lite annorlunda ut. I riket har medelpriset för en villa varit oförändrat mellan januari och mars i år jämfört med samma period 2017. I Jönköpings län har villapriserna sjunkit med två procent och i Jönköpings kommun har priserna gått ner med sex procent. Samtidigt har Värnamo kommun sett en prisökning med 13 procent.

Mellan april 2017 och mars 2018 har priserna gått upp med en procent i riket, med en procent i länet och med 15 procent i Värnamo kommun. I Jönköpings kommun har priserna sjunkit med en procent samma period.

Medelpriser bostadsrätter och villor

Medelpris bostadsrätter baserat på försäljning januari-mars 2018

Riket: 2 401 000 kron..

Medelpriser bostadsrätter och villor

Medelpris bostadsrätter baserat på försäljning januari-mars 2018

Riket: 2 401 000 kronor

Jönköpings län: 1 585 000 kronor

Jönköpings kommun: 1 912 000 kronor

Värnamo kommun: 952 000 kronor

Medelpris villor baserat på försäljning januari-mars 2018

Riket: 3 121 000 kronor

Jönköpings län: 2 331 000 kronor

Jönköpings kommun: 3 471 000 kronor

Värnamo kommun: 2 272 000 kronor

Källa: Svensk Fastighetsförmedling