Larmet kom från SOS strax före klockan tio på fredagen. Strax före klockan 14 uppgavs att branden släckts.

 

– Temperaturen i byggnaden som brann sjönk från att inledningsvis legat omkring 350 plusgrader. Rökutvecklingen har också minskat, säger räddningstjänstens befäl Andreas Melin.

Enligt obekräftade uppgifter fattade en, eller flera, lastpallar med litiumbatterier eld av fortfarande okänd anledning. Under släckningsarbetet användes bland annat kolsyra för att stävja lågorna.

Omkring 80 brandmän arbetade för fullt i flera timmar med att få kontroll på lågorna och röken.

Annons

Industrins personal evakuerades tidigt. Ingen av dem, eller någon annan person, skadades i samband med branden. Dock uppgav vittnen att man drabbats av andningsproblem i samband med rökutvecklingen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, som skickades via sms stod följande:

”Det brinner i A6 industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping”.

Områdena det bland annat rör sig om är Ekhagen, Rosenlund och Liljeholmen.

LÄS MER: Gymnasieelever: ”Sa att det brände i halsen”

LÄS MER: Sjukhuset satt i beredskap

Räddningstjänstens Andreas Melin till tidningen:

– Vi uppmanar folk att hålla sig inomhus, känner man obehag ska man uppsöka vårdcentral.

Någon teori kring vad som utlöst storbranden finns inte i nuläget. Räddningstjänsten ska göra en brandteknisk undersökning.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

LÄS MER: Förskolebarn hölls inomhus – under storbranden

– Vi vet att litiumbatterier funnits i lokalen och de blir förstås påverkade av hög värme, kan börja smälla och avge gaser. Men vi får se vad utredningen kommer fram till, säger räddningstjänstens Andreas Melin.

Ryhovs länssjukhus höjde tidigt sin beredskap och är i förstärkningsläge. Regionen har suttit i stabsmöte om hur man ska agera om sjukhuset måste evakuera patienter och personal. Något som inte är aktuellt just nu.