Klockan 04.11 på söndagen går ett automatiskt brandlarm på Smedjegatan 26 i Jönköping. En styrka på sju man med släckbil och stegbil skickas först för att kontrollera larmet men innan de är framme rapporterar en polispatrull om kraftig rökutveckling i fastigheten bredvid, Smedjegatan 28.

Brandingenjören Clas Lövgren har jouren och väcks av larmet i personsökaren, när han hör polispatrullens rapport över radion, kallar han in ytterligare befäl och åker mot larmplatsen.

— Jag bodde på Bäckalyckan då och tog bilen in, när jag var i höjd med högskolan såg jag lågor mitt inne i kvarteret och då förstod jag att det här var något riktigt allvarligt, berättar han.

När Clas Lövgren kom till platsen brann det för fullt på andra våningen på gården vid Smedjegatan 28.

— Elden hade gått via ett trapphus till vinden och spred sig i sidled genom byggnaderna, berättar Clas Lövgren.

— Jag beställde på ännu fler styrkor och brandmän gick in i lägenheterna för få ut folk.

Hur minns du branden?

Den 11 februari är det 15 år sedan storbranden i Jönköping. Vad minns du av händelsen? Ha..

Hur minns du branden?

Den 11 februari är det 15 år sedan storbranden i Jönköping. Vad minns du av händelsen? Har du egna bilder? Maila in till red@jonkopingsposten.se

Efter att det stod klart att ingen var kvar i de brinnande husen och evakueringen av grannfastigheter hade påbörjats av polis handlade arbetet om att rädda så mycket av det gamla träkvarteret som möjligt.

Annons

— Branden gick åt alla håll, vi försökte stoppa spridningen så gott det gick, säger Clas Lövgren.

Elden spred sig med hjälp av brandgas över vindarna, därefter spred sig elden neråt i husen. Brandmännen kämpade med att göra hål i taket för att ventilera ut brandgas och gjorde hål med så kallade dimspikar för att spruta ner vatten.

— Många tror att det räcker att spruta på en byggnad som brinner, men det ger ingen effekt. Vattnet måste träffa elden, säger Clas Lövgren.

Under tiden kallades fler och fler brandmän in både för att hålla begränsningslinjer och för att hindra elden från att sprida sig till närliggande fastigheter. Totalt deltog 157 brandmän i insatsen.

Först vid lunchtid på söndagen var branden under kontroll. Då hade Smedjegatan 28 brunnit ner till grunden och Smedjegatan 26 var svårt brandskadat, intilliggande fastigheter har alltifrån brandskador till rök- och vattenskador.

60 personer hade under natten evakuerats från området. 14 lägenheter förstördes och sex brandskadades, vilket gjorde 19 hyresgäster, varav en del familjer, bostadslösa. Värden för 40 miljoner kronor bedömdes ha förstörts i branden. Ingen skadades däremot allvarligt.

Trähuset på Smedjegatan 28 var totalt nerbränt, Smedjegatan 26 var svårt brandskadad och intilliggande hus hade brand, rök- och vattenskador

En efterföljande undersökning visar att branden med största sannolikhet startade till följd av en överbelastad grenkontakt i en lagerlokal intill en pizzeria på Smedjegatan 28.

Räddningsinsatsen fick senare beröm, bland annat för att ett stort antal brandmän snabbt kallades in. Räddningstjänsten hade också övat på brand i tät trähusbebyggelse, efter en eldsvåda på Vattengränd (mitt emot gamla Domus) 1990 där två gamla trähus strök med.

— Det gjorde att vi hade något att jämföra med, säger Clas Lövgren som även han är nöjd med den insats som gjordes.

— Det gick nog så bra som det kunde göra, med de förutsättningar som fanns, det är besvärligt med gamla trähus. Det hade kunnat gå mycket, mycket värre.