Nyligen berättade vi att hela kommunen snart har tillgång till bredband – minst 100 Mbit per sekund. Det är en hastighet som ger tillgång till telefon, surf och strömmande film i hög kvalitet. Det ger också möjligheter till videosamtal, studier på distans och trygghetstjänster via video.

Fakta: VSBo:s fiberområden

Skillingaryd: Hästen, 20 lägenheter), Slätten 5 (trygghetsboende), Slätten 4, Smultronet och V..

Fakta: VSBo:s fiberområden

Skillingaryd: Hästen, 20 lägenheter), Slätten 5 (trygghetsboende), Slätten 4, Smultronet och Venus.

Vaggeryd: Fridensborg 4, Hagalund 7, Hagen/Ängen, Liljedal 2, Mjölnaren, Staren 2 & 3, Urnan 8, Ådala 5–6.

Klevshult: Samtliga tre fastigheter. Hok: Nej

Fiber har, i allmänhet, installerats i fastigheter som byggts efter 2000 eller där det skett någon form av renovering.

Den som bor i villa kan välja att koppla upp sig så fort fiber är framdraget – eller vänta. Många som bor i flerfamiljshus är hänvisade till vad andra boende i huset tycker.

Benny Strukelj, 45 år, i Skillingaryd kan inte se att hans hus på Östra Vasagatan i Skillingaryd kommer att få fiber inom överskådlig tid.

— Jag använder webben för att bland annat söka information, som tidsfördriv och som stöd när jag skriver. Och så förstås för att kommunicera, berättar han.

Annons

Många av de boende i området där han bor är äldre – 8 av 18 lägenhetsinnehavare är över 80 år – och intresset för snabbt internet är lågt.

— För ett par år sedan gjorde vi en enkät om intresset. Den skickades ut till våra över över 1 000 lägenhetskunder som saknar bredband, berättar VSBo:s vd Satu Jonsson.

Av de cirka 500 som svarade kryssade 73 procent i alternativen ”har redan” eller ”vill inte ha”. De andra valde mellan vad de var beredda att betala per månad; ”200–300 kronor” eller ”300–400 kronor”.

— Svaret vi fick var att man i endast 29 av lägenheterna var beredd att betala de 350 kronor som det skulle kosta. Det innebär att det skulle bli väldigt svårt att räkna hem investeringen och alternativet att lägga det på allas hyra skulle nog inte bli populärt, säger Satu.

Många av de yngre som svarar nej, menar att de klarar sig med ADSL.

— Jag är inte heller så säker på att det är fiber som kommer att vara framtidens system. Om några år kanske det finns wifi som täcker hela tätorten eller billig kommunikation via satellit.

Från kommunens sida talar man om bredbandstjänster inom bland annat äldreomsorgen, med larm och kameraövervakning…

— Då kan man ju börja med att testa det i våra områden som redan har fiber, som trygghetsboendet på Slätten i Skillingaryd. Dessutom är det så mycket annat, som hissar, trösklar och liknande, som kommer före i prioritet, svarar bostadsbolags-vd:n.