De är bondpojkar i själ och hjärta. Carl, 27 år och Simon, 26 år har båda gått Tenhults naturbruksgymnasium och yngsta brodern Olle, 23 år, valde entreprenadbranschen.

Tillsammans bor de på gården i Hyltan mellan Aneby och Tranås.

Tankarna på att driva ett eget lantbruk fanns där ett tag innan de gjorde slag i saken.

– Mjölkkor var vi först inställda på, men höns visade sig vara ett djurslag som passade vår gård bättre, i förhållande till arealen, säger Carl.

Tillsammans började de göra i ordning den befintliga lagården.

– Vi köpte begagnad inredning med värpreden och utfordringsutrustning, berättar Carl.

1 400 hönor införskaffades och så var äggproduktionen i gång.

Flest bruna hönor fick det bli.

– De är lite dyrare i produktion eftersom de är större än de vita och därmed behöver mer foder, men det är lättare att sälja bruna ägg än vita, säger Carl.

Efterfrågan på närproducerade ägg blev större än vad bröderna var beredda på.

– Vi fick till slut bekymmer att leverera, vi lovade för mycket. Då började vi fundera på att bygga en ny lagård, men kostnaderna skulle dra i väg så vi tog beslutet att renovera den andra som redan fanns i stället, säger Carl.

Allt revs ut och ny inredning installerades, den här gången i ett flervåningssystem som hönorna kan röra sig fritt i.

Annons

På logen byggdes ett packrum dit alla ägg levereras via ett löpande band och där äggen kontrolleras och stämplas.

I dag finns plats för 7 000 frigående hönor. 4 500 har de än så länge.

– Tanken är att det ska bli fullt, men eftersom vi byter alla hönor på en gång efter ungefär 1,5 år krävs det ordentlig rengöring innan man sätter in nya och därför tappar vi i produktion vid dessa tillfällen. Vi skulle behöva ytterligare ett stall att skifta med, säger Carl.

Mellan 4 000 och 4 500 ägg produceras dagligen i Hyltan. Äggen levererar de själva, med hjälp av sin far, två gånger i veckan.

– Det är flera småbutiker som har trogna kunder som köper våra ägg. Vi levererar även till restauranger i Jönköping. Många tycker att det är viktigt med närproduktion, säger Carl.

De har också torgförsäljning på flera platser, ett par gånger i veckan.

Än så länge strövar hönsen omkring fritt inomhus. Men arbetet med att bygga rastgårdar ute har redan börjat.

För bröderna Hyltbring är äggproduktionen fortfarande bara en fritidssyssla.

Alla tre har andra jobb vid sidan av. Simon som dräng, Carl som avbytare och Olle som grävmaskinist.

Hur kommer ni överens om allt när ni både bor och jobbar ihop?

– Vi har delat upp uppgifterna lite, Carl sköter alla papper, och så är vi ifrån varandra på dagarna, säger Simon.

I somras utsågs bröderna Hyltbring till årets bondeföretag av LRF i Jönköpings län, för sin satsning.

Hur är lönsamheten?

- Det är alltid tufft i början, men det går ihop sig. Nu lyckas vi jobba ihop pengar för att göra nya satsningar, man får ta det stegvis, säger Carl Hyltbring.