Läs mer: Ung brottare utvisas - klubben i chock

Läs mer: "De kommer att döda mig"

Brottningsklubben Huskvarna AIK har slutit upp bakom sin brottare Jafar Rezai som ska utvisas - nu höjs fler röster.

Thomas Svensson ordförande i brottningsklubben Örgryte IS, en anrik förening som producerat flera OS-medaljörer, ryter ifrån mot utvisningarna som drabbat även hans egen klubb.

— Det här påverkar hela föreningens verksamhet. De andra klubbmedlemmarna ser de här killarna som sina vänner, de tar hårt på detta, säger han.

— De här killarna uppför sig, de ställer upp för föreningen, är omtyckta, sedan drabbas de av ett beslut som inte går att förstå.

I onsdags gick Thomas Svensson ut med ett långt Facebook-inlägg om utvisningarna. Inlägget tar sitt avstamp i ett fotografi från Helsingborg 2015, tre killar ler mot kameran och skiner av lycka.

— Det var deras första tävling i Sverige och det hade gått ganska bra för dem, säger han.

På fotot syns Jafar Rezai och två killar från Örgryte IS, Mohammad Amiri och Mustafa Nauibi. Mustafa Nauibi är nu utvisad till Kabul. För Jafar Rezai och Mohammad Amiri väntar samma öde runt hörnet.

— Det jag upprörs mest över är att vi som samhälle inte har råd att mista dessa ungdomar, säger Thomas Svensson.

Platsar i landslaget

Annons

— Ja, absolut känner jag till Jafar, han är en jätteduktig brottare, säger Murray Shore, förbundskapten i Svenska Brottningsförbundet för juniorer och ungdomar i fristil.

Jafar Rezai är en av de som varit med under hans landslagsträningar. De afghanska killarna, vare sig de är uppvuxna i Afghanistan eller Iran, är upplärda i fristil. De har blivit en stor tillgång för landslaget genom sina kunskaper i brottarstilen.

— Jafar är en av de absolut bästa. Han är en av de jag skulle kunna placera i landslaget, säger Murray Shore.

Shore är själv tränare i brottningsklubben Borås BK och klubben har också välkomnat unga afghaner till sin förening.

— De missar aldrig en träning. Precis som Jafar tränar de tre till fyra gånger i veckan. En av dem har en buss som går en timme efter träningen, då stannar han kvar och tvättar mattan, säger han.

Murray Shore berättar att många brottarklubbar nu befinner sig i en svår situation, när killar som blivit en självklar del av klubben ska skickas till Afghanistan. Nyligen fick han beskedet att också Jafar fått avslag på sin asylansökan.

— De här killarna har ju egentligen redan etablerat sig i samhället. De tränar hårt, lär sig svenska och ställer upp för sina klubbar - och det är de som skickas tillbaka, jag tycker att det är hemskt tråkigt, säger han.

Omöjlig bevisbörda

Thomas Svensson har följt rättsprocessen kring sina egna brottarungdomar.

— Vi har tagit emot mer människor än vi mäktar med och nu går detta på slentrian. Det sista domstolen bryr sig om är våra inlagor, säger Thomas Svensson.

Han berättar att det helt enkelt blir en omöjlighet för ungdomarna att belägga sin identitet. Många av killarna är uppvuxna som papperslösa i Iran eller har med sig afghanska ID-handlingar som inte anses tillförlitliga.

— Det finns inte på kartan att de skulle ha fått ett pass utfärdat i sina hemländer. Och har man inte bevisat sin identitet, då anses man inte trovärdig, säger Thomas Svensson.

— Det är klart som fasiken att det finns de som inte har här att göra, men det finns också de som vi behöver - vi måste komma tillrätta med det här, säger han.

Läs mer: Rädsla och oro bland afghanska ungdomar

Läs mer: Tre guld till Huskvarna AIK

Läs mer: Sverigeeliten på plats i Huskvarna