LÄS MER: TV: Här är Kabes nya satsning - krävs 5 beställningar för att bygga

På onsdagen drog årets mässa Elmia Husvagn Husbil igång. Ungefär 36 000 besökare väntas spana in nyheter och modeller under de fem dagarna.

Elmia Husvagn Husbil har låtit göra en branschundersökning som visar på att husbils- och husvagnsförsäljningen fortsätter att öka under 2018.

Enligt undersökningen är ett trendbrott att fler unga väljer att skaffa husbil, något som Lars Bergholm, VD på familjeföretaget Bergholm, bekräftar.

— Från att ha haft en kundkategori som har bestått av pensionärer så har fler personer, unga personer, också fått upp ögonen för produkten. Husbilarna har blivit billigare med attraktivare priser och med det låga ränteläget har en familj med två medellöner råd att finansiera en husbil idag, säger han.

Från budget till miljonklass

Annons

Familjeföretaget Bergholm ställde ut ett 80-tal fordon i en monter på 4000 kvadratmeter, med allt från familjevänliga, lite billigare husvagnsvarianter för 200 000 kronor till den lyxigare husbilen för över fem miljoner.

Lars Bergholm berättar att företaget säljer lika många husbilar som husvagnar och att en tydlig trend är miljö- och bränsletänket.

— Vi har flera husvagnar som passar familjer och som kan dras med hybridbilar. Det är en tydlig trend att hitta lösningar så att husvagnar inte är för tunga, säger han.

"Less på att packa"

Det unga paret Amanda och Olov Berg från Linköping var på plats på mässan på onsdagen. I vagnen låg Alfons och sov medan föräldrarna letade efter en lämplig husvagn.

— Vi är less på att packa. Med husvagn har man med sig allting och slipper att packa hela tiden så vi letar efter en smidig, kort vagn, säger Amanda Berg och Olov berättar att de kört 400 mil i bil i sommar och att det då blir en del packande.

— Det är mycket att titta på här och det är smidigt med alla typer på samma ställe, säger han.

Husbilsfantaster

Tore och Gunvor Olsson från Kristinehamn besökte också mässan. De har dock redan en husbil sedan tre år tillbaka, en av värstingarna, så de var mest där för att kika runt.

— Vi har världens finaste husbil. Den är så go så det vet du inte. Den är väldigt bekväm och lätt att komma i och ur. Vi åker lite överallt, berättar Gunvor Olsson och maken Tore tillägger att de trivs jättebra i sin husbil.