Filmer för barn och ungdomar står i fokus när BUFF kommer till Jönköping och SF Filmstaden under veckan. Under dagarna är det skolbiovisningar och under kvällarna blir det offentliga visningar till kraftigt rabatterat pris.

Fakta: BUFF-schemat

De offentliga visningarna av filmerna under BUFF-festivalen.

11 oktober:

18.00 - Invign..

Fakta: BUFF-schemat

De offentliga visningarna av filmerna under BUFF-festivalen.

11 oktober:

18.00 - Invigning och "Microbe & Gasoline"

13 oktober:

18.00 - "Enclave"

14 oktober:

18.00 - "Drömspel" och "The Swimming lesson"

15 oktober:

13.00 - "Iqbal Farooq"

15.30 - "Ava"

18.00 - "Hördur"

16 oktober:

14.30 - Kortfilmspaketet med "J and the fish", "Pawo", "White out", "For no one", "Dreamer" och "Oa"

BUFF Filmfestival har funnits i Malmö i över 30 år och sedan förra året turnerar de runt i andra delar av landet. Det är första gången som det arrangeras i Jönköping.

— De vill ta hit internationell film för barn och unga. Förra året beslutade de sig för en liten turné för att få ut filmen i övriga Sverige. Förra året var det fem städer och nu är det fem andra städer, berättar Charlotte Vinberg som är filmpedagog på Region Jönköpings län.

Just att det är filmer från olika delar av världen tycker Charlotte är viktigt.

— Här får vi följa historier från andra delar av världen och jag tycker att det är jätteviktigt att vi får se det också. För där blir det andras livsvillkor, miljöer och värderingar synliga, säger Charlotte.

Annons

11 oktober är det invigning med mingel och röd matta innan den första filmen - "Microbe & Gasoline" ska visas. Invigningstalar gör Jörgen Lindvall, kulturchef på Region Jönköpings län, och Karin Semberg, kultur- och fritidsdirektör på Jönköpings kommun.

— Vi börjar med mingel och röda mattan 30 minuter innan filmen börjar. Det finns fortfarande biljetter kvar om man vill gå på invigningen. Det kostar ingenting, säger Helena Sandberg som är filmpedagog på Jönköpings kommun.

Under festivalens gång ska även bästa film och bästa kortfilm utses. Bästa film utses av en jury, men kortfilmernas öde avgörs av en något större publik - de som kommer och tittar på kortfilmspaketet på söndagen.

— Vi hoppas att biografen ska fyllas med barn på den visningen. Alla kortfilmerna visas efter varandra och sedan får de som tittar rösta efteråt.

Sammanlagt är det sju långfilmer och sex kortfilmer under festivalen. Festivalen arrangeras tillsammans med kommunens kultur- och fritidskontor, SF Bio och Region Jönköpings län.

Om det blir en fortsättning nästa år är inte klart än, men de hoppas.

— Jag vet inte om det blir BUFF här nästa år, men det är en lockande tanke att vi får till en barn- och ungdomsfilmfestival här, säger Helena.

— Ja det vill vi ju hela tiden utveckla, filmvisningar på olika sätt, och jag tycker att det är jätteviktigt att få hit bra film för barn och unga, fyller Charlotte i.