För sista gången rullade busslinje 151 ut från Tranås station klockan 15.35 under fredagen. Tranås, Duvebo, Mörstorp, Gränna, förbi orterna på landsvägen genom Holavedskogen slingrar sig en väg där ekot från det gamla Sveriges landsbygd klingar än.

Chauffören Sven-Eric Björk har kört buss i snart 30 år. Han berättar att han snart kört alla busslinjer som Jönköpings Länstrafik har, förutom de flesta i Vetlanda. För honom är det en lite sorglig dag. Sven-Eric menar att just den här vägen är unik för Sverige, aldrig har han sett en linjebuss åka på en så smal väg.

— Vad jag vet är det här den minsta linjen som JLT kör. Vägen är så smal, och får man mötande trafik får man köra jättesakta för att inte åka av vägen. Kommer det en stor lastbil går det inte, berättar Sven-Eric.

Följt livet från bussen

Längs den lilla vägen kan man dock se mycket. På en åker har en Tranfamilj gjort det till en tradition att slå sig ner under åren, längs vägen kan man ofta skymta stora älgar och rådjur vandra, han passerar kor och får på grönbete, och vid ett kapell som bussen kör förbi är en stor sten rest. Där, berättar Sven-Eric, stannade vägfarare från förr för att be innan de klev in i den mörka och farliga Holavedskogen.

Annons

— Det här är en otroligt vacker väg, och den har en riktig turistkvalité, säger Sven-Eric.

Lärt känna människor

Under de sex år som Sven-Eric har kört linje 151 har han fått lära känna samhällena. Sven-Eric berättar om en dam som alltid tar för- och eftermiddagsturen på fredagar från Tranås till Mörstorp, den tur som i folkmun kallas "torgturen". Ett sätt för dem som bor på landet att ta sig till och från marknaden på Tranås torg.

Han berättar om en man som bor ensam i ett stort hus, vars trädgård är fylld av stora amerikanska bilar. De har aldrig bytt ett ord, men Sven-Eric har följt hans samlande, och på något vis, säger han, känns det som om de känner varandra.

— Och jag har lärt känna alla de som åker. Jag har fått ta del av människors liv, de som trivs med att bo på landet och de som är vana att klara sig själva. De som inte räds för att skotta snö, säger Sven-Eric.

— För dem är detta jättetråkigt. Jag vet en man som pendlar från Mörstorp till Tranås som nu är inne på att hyra en lägenhet i centrum för att kunna jobba. Alla människor på landet har väl för det mesta bil nu för tiden, men när det händer något i livet och man inte klarar av det måste det finnas andra sätt att ta sig fram, säger Sven-Eric.

Rattar sista resan

Under fredagen var det just Sven-Eric som körde den sista turen för linje 151. Då eleverna har gått sin sista skoldag för året fick inte bussen så många resenärer, men för Sven-Eric gjorde det inte så mycket.

— Jag ska bara köra turen fram och tillbaka sista dagen. Det är inte mer komplicerat än så, säger Sven-Eric innan han rattar busslinjens sista resa.