Det är rusning i butiken och kunderna köper på sig travar med böcker. Bokintresset är stort och det låter som en paradox när Veronica Hurtig säger att det känns som om böckerna fått ett uppsving – samtidigt som en av de butiker hon är butikschef för stängs.

Bergmans bokhandel

Akademibokhandeln vid Hoppets torg, Bergmans bokhandel, var tidigare en känd bokhandel och en..

Bergmans bokhandel

Akademibokhandeln vid Hoppets torg, Bergmans bokhandel, var tidigare en känd bokhandel och en träffpunkt för litteraturintresserade. Den drevs först av Emil Bergman och i mitten av 1960–talet tog Holger Welén över butiken.

Holger Welén var en av tillskyndarna av affärskedjan Bokia. År 2013 slogs Bokia och Akademibokhandeln ihop och sedan dess heter alla butikerna i kedjan Akademibokhandeln.

— Vi ska satsa mer på butiken på A6 och den på Östra Storgatan som ligger närmare Atollen. Butiken vi stänger nu har lite sämre läge och den har också en äldre inredning vilket hade krävt fler investeringar, säger Veronica Hurtig. Rean i butiken startade den 26 december och Veronica Hurtig tror att det som försvann först var barnböcker för åldrarna 0 till 3 år.

Det är en bra bild av hur det ser ut i bokbranschen idag. Skönlitteratur och barnböcker säljer mest men också deckare och kokböcker.

Mats Sundin, regionchef för Akademibokhandeln, säger att läget har stabiliserats. Det finns idag cirka 120 butiker inom Akademibokhandeln. Kedjan ägs av riskkapitalbolaget Accent.

Annons

— Både vi och försäljningen på nätet har ökat lite. Alla butiker som säljer böcker går inte bra men vi gör det. En del av vårt tillskott kommer från andra butiker i branschen som tvingats lägga ner, säger han.

Dag Klackenberg, vd för Svenska Bokhandlareföreningen, tror också att bokbranschens tuffaste år är över även om han inte tror att branschen är en tillväxtbransch.

Fördelningen ser idag ut som 40, 40 och 20 där nätförsäljningen och bokbutikerna står för 40 procent var medan varuhusen och livsmedelsbutiker står för 20 procent.

— Folk verkar ha vant sig vid att köpa fackböcker på nätet för då vet de exakt vad de vill ha. Men när man är osäker går man till bokhandeln, säger Dag Klackenberg.

Pernilla Lans, Jönköping, kommer med en stor hög med böcker som hon har köpt för halva priset på Akademibokhandeln vid Hoppets torg.

Varför köper du inte på nätet?

— Man kan gå hit och titta och bläddra, säger Pernilla Lans som tippar att hon köper sex, sju böcker om året. Helst inbundna för att de tål att läsas fler gånger och står bättre i bokhyllan.