— Sommarkvällarna firar 25 år 2016 och då vore det trevligt om vi kan ha klart bagarstugan till vårt jubileum, säger Sofie Rotstedt, som är med i Sockenrådet.

Det var för två år sedan som idén poppade upp. Fredrik Rotstedt kommer från norra Sverige där det finns många sådana. Han tyckte Ödestugu borde ha en.

Sagt och gjort.

På den korta tiden har Sockenrådet och Hembygdsföreningen fått in 800 000 kronor till projektet. Det har skett via kommunen, fonder och olika stiftelser.

Bagarstugan får en vedeldad stenugn likt dem i Västerbotten, ett vanligt kök, ett rum med bord och sittplatser.

Annons

Sedan ska byggnaden handikappanpassas bland annat med en ny tillbyggnad där en handikapptoalett inryms.

— I stugan går det baka och laga mat. En viktig del blir också gemenskapen. Tanken är att enskilda sällskap eller personer ska kunna boka den, säger Maria Säll.

Barn- och ungdomar har också varit en målgrupp när stugan planerats. Förskolor, skolor, familjedaghem och andra kan utnyttja den och lära sig hur man bakade från grunden förr i tiden.

— Det går använda den i utbildningssyfte för skolelever i ämnen som exempelvis hemkunskap och historia. Sedan kan man ha kurser här eller ta hit en duktig kock för en föreläsning och matlagningskväll, säger Maria Säll.

Förhoppningen är också att bagarstugan blir en naturlig samlingsplats i Ödestugu.

— Den går använda till så mycket att enbart fantasin sätter gränserna. På så sätt ser vi fram mot att få den klar nästa sommar, säger Nils-Erik Andersson, ordförande i Sockenrådet.