Nu riskerar planerade byggen på bland annat Strandängen och på Samset att försenas.

”Vi har träffat Sveriges Byggindustrier ett stort antal tillfällen. Varslet är helt nödvändigt för att komma rätta med framtidens utmaningar, då Sveriges Byggindustrier konsekvent förhalat förhandlingarna”, uppger Byggnads vidare i sitt pressmeddelande.

- Vi har tidigare uttryckt oro för att BI skjutit på de viktiga framtidsfrågorna och istället lagt allt fokus på makten över lönebildningen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

— Vi avvaktar och ser vad som händer, säger Vättterhems vd Thorbjörn Hammerth.

Han har sett varselhot tidigare som slutat i en uppgörelse och tar det lugnt tills vidare.

— Men det är klart att om det blir en strejk så blir det negativt för oss.

Försenade inflyttningsdatum på Strandängen kan ställa till stora problem för de boende. Samtidigt är bostadsbehovet stort och att byggplaner inte försenas är väldigt viktigt.

— Jag hoppas parterna tar sitt ansvar, säger Thorbjörn Hammerth.

Om inte förhandlingen om nytt avtal får någon lösning kommer strejk och blockad av allt arbete att inledas 12 april klockan 6.00 på morgonen. Även PEAB på Solstickegatan i Jönköping tas ut i strejk.

Men om konflikten inte blir löst så kommer Byggnads att ta ut ytterligare företag i strejk från 19 april. Där kommer även anställda inom Byggnads avtal på Miljöhallen Golv i Jönköping att tas ut i strejk.