Peab hade planerat att vara igång med att spränga bort en liten del av berget i kullens ena kant. Sprängningarna görs för att det nya flerbostadshuset med 66 hyresrätter ska få plats.

Willhem

Willhem ska bygga 66 nya lägenheter i kvarteret Räven vid kullen mitt emot Dalviks centrum.

..

Willhem

Willhem ska bygga 66 nya lägenheter i kvarteret Räven vid kullen mitt emot Dalviks centrum.

I Jönköping äger och förvaltar Willem sedan tidigare cirka 1100 lägenheter i bland annat Ekhagen, Lerhagen, Dalvik, Gräshagen och i centrum.

De boende runt omkring har redan informerats om att sprängningarna är på gång.

— Vi börjar inte förrän vi får ett okey från Willem som bygger huset. Därför pausar vi allting, säger Jesper Bongö på Peab.

Är sprängningarna något som de boende runt omkring ska oroa sig för?

— Nej, det tycker jag inte. Vi spränger några gånger om dagen och varnar innan. Det finns vibrationsmätare på några hus runt omkring så att vi kan kontrollera att det inte blir för kraftiga vibrationer. Och sedan ska husen besiktigas. Det är så här vi jobbar, säger Jesper Wångö på Peab.

Två bostadsrättsföreningar på Dalvik, Hisingshöjden och Hisingslunden, har överklagat bygglovet för det nya bostadshuset till länsstyrelsen. I förra veckan avskrev länsstyrelsen klagomålen. Byggnationen, ansåg länsstyrelsen, var överens med detaljplanen och därmed fanns det inga skäl för att säga nej.

Tänker ni överklaga till mark–och miljödomstolen?

— Vi ska ha ett styrelsemöte om det snart. Ska vi överklaga ska det vara en idé att göra det, säger Elver Malmqvist, ordförande i Hisingshöjden.

Han tycker inte att man ska överklaga för överklagandets skull. Men det finns flera stora nackdelar, tycker han, med det nya bostadshuset vid kullen.

— Rent generellt förstår jag att det behövs fler bostäder men vi överklagar inte av elakhet. Kullen är ett fint grönområde och flera av våra medlemmar får sin utsikt förstörd. Vi är också tveksamma till att det försvinner p–platser, många nattparkerar redan på parkeringen i Dalviks centrum för att de inte hittar andra platser, säger Elmer Malmqvist som också tycker att det nya huset blir för högt.

Enligt Rickard Norström, nyproduktionschef på Willhem, avvaktar man nu med byggstarten tills hela överklagandeprocessen är klar.

— Det är det här som vi i branschen brottas med. Regeringen diskuterar hur vi ska få fart på byggandet och då måste det hända saker på flera plan. Vi vet att vårt bygglov inte strider mot någonting, ändå har vi valt att skjuta upp byggstarten tills hela överklagandeprocessen är klar, säger Rickard Norström.

Om ett par år kan Dalvik få flera hundra nya lägenheter – men finns det några planer för att utveckla Dalviks centrum?

— Det pågår diskussioner men jag kan inte säga något bestämt ännu, säger Anders Gustafsson, regionchef för CA i Husqvarna AB som äger Dalviks centrum.