Calle Örnemark är ändå tydlig med sin egen uppfattning.

– Det är inte alls så farligt som man säger. Hela trästommen, det som är inne i figuren, är helt intakt. Den kunde nästan varit byggt igår och ändå är det 45 år sedan, säger han.

Han byggde Jätten Vist på egen hand. Under två års tid gick han upp och ner för stegen och fyllde på med stockar och plankor efter hand.

– Jag åkte ner från stegen en gång och förlorade medvetandet. Det var för att det var ishalka. Då fick jag åka ambulans, säger Calle Örnemark.

Annons

Stockarna i Jätten Vist är från 1700- och 1800-talet, de flesta från hus som revs vid Östra Torget i Jönköping men även från Kavlabron i Huskvarna.

– Bron var ju väldigt gammal. Den förband riksvägarna. Danskarna gick den vägen över bron när de var här och slogs med svenskarna. Det är kulturhistoria hela vägen, säger Calle Örnemark.

Underbar stund

Stockarna är det inget problem med, enligt konstnären själv, utan det är plankorna på några ställen som har börjat ge med sig efter påfrestningar från snö, is och vind.

– Uppe på huvudet och axlarna är det slitet, det är de brädorna som blivit utsatta och det är ju bara till att byta. Det är en baggis egentligen, säger Calle Örnemark.

Vad tror du Jätten Vist betyder för området?

– Jag höll ett föredrag 2010 på Norrängsskolan, då såg jag vad den betyder för barnen här. De ställde så mycket frågor så det tog flera timmar. Det var en underbar stund. Och så hade de gjort en massa fina jättar, två, tre meter höga. Det var fantastiskt. Men för Jönköping tror jag inte den betyder någonting. Man gillar ingenting som ska vara konst. Det är jag pessimistisk mot. Men sådan glädje som barnen hade av den, det var inte klokt, säger han.

Vad betyder din rikskända träskulptur för dig?

– När jag märkte vilket gehör det är från barnen - då tänkte jag att det är helt fantastiskt. Och att deras föräldrar och farföräldrar, de var ju barn när jag gjorde den. Men annars har jag slutat tänka på den där. Den är som att tänka på ett skolarbete från småskolan, säger Calle Örnemark.