Läser du i appen? Se tidslinjen över Tändsticksområdets historia här

Handlingarna från tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret har knappt hunnit skickas ut innan diskussionen om lägenheter på Tändsticksområdet är i full gång.

Politikerna Carin Berggren (M) och Mona Forsberg (S) har föreslagit att området får omkring 70 nya lägenheter. Det ska bli möjligt genom att bygga helt nya flerbostadshus men också genom att bygga på husen som redan finns.

LÄS MER: Carin Berggrens och Mona Forsbergs förslag

I förslaget från tjänstemännen har de 70 nya lägenheterna krympt till 20. Mitt emot kulturhuset på parkeringsplatsen föreslår de att man får bygga ett nytt flerbostadshus i souterrängvåning mot torget. I nedersta våningen ska det finnas lokaler för handel och i de två översta våningarna ska det bli 20 nya smålägenheter.

Annons

De 35 student–och flyktingbostäder som har tillfälliga bygglov ska bli permanenta. Men någon påbyggnad av husen på Tändsticksområdet blir det inte.

— Det passar inte att bygga på husen. Vi har gjort den bedömningen att det inte är lämpligt med påbyggnader, säger planarkitekt Azarakhsh Sadeghzade.

Därför finns det inte någon exakt siffra på hur många fler lägenheter det kan bli. Inte mer än att det kanske kan vara möjligt att bygga lägenheter i några av husen på området.

Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, att utöver det ska det bli 15 nya smålägenheter till. Det är i lokaler som redan finns och som det är möjligt att göra om till bostäder. Enligt förslaget finns det några mindre utrymmen i många av husen på Tändsticksområdet som man kan bygga om till lägenheter.

Anders Samuelsson hävdar att Tändsticksområdet ska få 70 nya lägenheter.

Hur får du ihop det?

— Vi bygger 20 nya lägenheter och sedan gör vi om 35 tillfälliga bygglov till permanenta. Utöver det är det möjligt att bygga om 15 lokaler till bostäder i husen på området, säger Anders Samuelsson.

LÄS MER: Här kan det bli 70 nya lägenheter

Nätverket Tändsticksområdets Vänner har varit kritiska till förslaget om att bygga runt 70 lägenheter på området. De har ansökt om att Tändsticksområdet ska byggnadsminnesförklaras.

Förslaget går först vidare till politikerna i stadsbyggnadsnämnden.

Men kommunalråd Carin Berggren (M) säger redan nu att hon är besviken.

— Våra intentioner har varit att bygga flera lägenheter på Tändsticksområdet. Nu går planen ut på samråd och folk får tänkta och tyckta till. Jag är så klart besviken men sista ordet är inte sagt än, säger hon.

LÄS MER: Utredare tvekar om bostäder