Tipsen med kritik mot stadsdirektör Carl–Johan Korsås och om oron på stadskontoret kom från kommunens "whistleblowerfunktion". Då beslutade politikerna i ledningsutskottet att göra en egen utredning om stadsdirektörens ledarskap.

Annons

Carin Berggren (oberoende), avgående kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande, anser att nedläggningen är respektlös och ifrågasätter motivet.

– Uruselt. Även om han slutar. Det visar på brist av respekt till den eller dem som tagit steget och kontakt med visselblåsarfunktionen. Det är viktigt att följa upp det som har framkommit. Hade man gjort samma sak om det var en medarbetare ute i organisationen som kommunen hade fått signaler om inte skötte sitt arbete?

Carin Berggren ställer sin retoriska fråga i ett skriftligt svar till JP. Om alla hade behandlats lika hade det varit okej, menar Berggren vidare. Hon understryker dock att villkoren inom verksamheter som skola och äldreomsorg inte har riktigt samma avtal som stadsdirektören, när hon skriver att hon förutsätter att i så fall ”även en medarbetare ute i organisationen hade fått en rejäl slant för att den slutade...”.

Vilka signaler tycker du att det sänder, att utredningen läggs ned?

– Att man behandlar anställda olika beroende på i vilken nivå i hierarkin man befinner sig på, säger Carin Berggren.