Under måndagen presenterade valberedningen för Socialdemokraterna i Jönköping, sitt förslag på riksdags- och regionlistor. I dagsläget har Socialdemokraterna i Jönköpings län fyra platser i riksdagen och det finns en förhoppning om att knipa åtminstone fem platser nästa val.

Sten-Åke Karlsson, ordförande i valberedningen, berättade att valberedningen tagit hänsyn till och försökt hitta en bra variation på kön, ålder bakgrund men också förnyelse när listorna satts samman.

Ödebrink överst

På första plats vill valberedningen placera Carina Ödebrink, från Vaggeryd. Hon är regionråd, andre vice ordförande i regionstyrelsen sedan 2014 och distriktsordförande sedan 2013.

— Det känns fantastiskt roligt att få det förtroendet, säger Carina Ödebrink.

Annons

Hon berättar att hon som politiker är engagerad i hälso- och sjukvårdsfrågor och utvecklingsfrågor, som infrastruktur och beskriver sig som en lagspelare.

— I grunden har jag ett hjärta och engagemang som brinner för ett mer jämlikt samhälle, säger hon.

Hur blir det att övergå från regionpolitik till riksdagspolitik?

— Det känns spännande men vemodigt. Jag har trivts otroligt bra och tar med mig de erfarenheter jag fått i det fortsatta arbetet, säger hon.

På andra plats har valberedningen placerat Peter Persson, från Jönköping, som varit riksdagsledamot sedan valet 2010 och innan dess var kommunalråd i 19 år. Därefter följer Johanna Haraldsson, riksdagsledamot från Vetlanda, tidigare lokalpolitiker och maskinoperatör på Swedish Match. Thomas Strand från Vaggeryd kommer på fjärde plats, han har varit riksdagsledamot sedan 2006, är ordförande i ABF i Jönköpings län och tidigare organisationschef på Bilda.

På femte plats syns ett nytt namn; Diana Laitinen Carlsson, från Eksjö. Hon har varit kommunalråd i Eksjö sedan 2013 och var tidigare administrativ samordnare på Höglandets kommunförbund. Hon säger att landsbygdsfrågor ligger henne varmt om hjärtat.

Thomas Gustavsson, Habo, är ett annat nytt namn för riksdagen och får en sjätteplacering. Han är ordförande i Habo kommunfullmäktige och också partiombudsman för Socialdemokraterna i länet.

Nytt regionråd

Valberedningen har också lämnat förslag på två regionråd. Det ena förslaget är Marcus Eskdahl, Habo, som är regionråd sedan 2014 och som varit landstingspolitiker på heltid sedan 2007. Rachel De Basso, Jönköping, föreslås som nytt regionråd efter Carina Ödebrink. Hon är idag lektor, forskare och programansvarig vid Hälsohögskolan på Jönköping University och har varit regionpolitiker sedan 2014.

I början av december fastställs listan slutligen under en valkongress.