Carl-Johan Korsås avgår formellt den 1 juli, men har semester att ta ut från nu i dagarna. Han kommer att fortsätta få lön av Jönköpings kommun tills hans uppdrag går ut om exakt två år, vilket innebär cirka 2,5 miljoner kronor i avgångsvederlag. Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, säger att JP:s granskning av Carl-Johan Korsås och Jönköpings stadskontor inte var orsaken till att hans avgång. Hon säger att kommunen har satt igång en internutredning om anställningsprocessen av IT-chefen Kaj Stenman, som anställdes av just Carl–Johan Korsås.

Redan på måndagen fick JP uppgifter om att politikerna och Carl–Johan Korsås diskuterade formerna för hans avgång.

Det handlade bland annat om hur mycket Jönköpings kommun betalar för att köpa ut stadsdirektören. Hur stor summan är ännu inte offentlig.

Carl–Johan Korsås förordnande går ut den siste december nästa år och han avgår som stadsdirektör i förtid.

Annons

I ett pressmeddelande uppger Jönköpings kommun att man kommit överens att gå skilda vägar den 1 juli.

– Uppdraget som stadsdirektör är krävande och jag är tillsammans med den politiska ledningen överens om att det är en bra tid att sätta punkt. Det har varit en förmån att få vara med och leda och utveckla en av Sveriges mest spännande kommuner, säger Carl-Johan Korsås i ett uttalande.

Jönköpings-Postens granskning avslöjar en stor härva av regelbrott som har begåtts av stadsdirektören Carl-Johan Korsås. Läs hur tidningen granskade stadskontoret här!

Carl-Johan Korsås har varit stadsdirektör i Jönköping sedan 2013.

Beskedet om att han avgår kommer kort efter en serie artiklar i JP om hur han felaktigt har anställt en chef på IT– avdelningen. Det fick kommunalrådet Carin Berggren att kräva Carl-Johan Korsås avgång.

Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, säger i samma pressmeddelande som Carl-Johan Korsås:

–  Carl-Johan Korsås har på många sätt bidragit till att utveckla Jönköping, där insatserna med Sverigeförhandlingen varit särskilt betydelsefulla. I takt med att befolkningen ökar växer även den kommunala organisationen. Det kräver ett ökat internt fokus. Därför är vi nu överens om att kommunen behöver ett nytt ledarskap.

FOTNOT: JP söker Carl-Johan Korsås för en kommentar, men hans telefon är avstängd.