"Lantbruket förlorar stora belopp på lägre skördar. Det är långa slaktköer och det har talats om nödslakt. Även om lantbrukarna på olika sätt försöker lindra konsekvenserna av torkan så är det kris!", skriver Centerpartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Partiet föreslår därför att kommunen ska bidra genom att tillfälligt under resten av 2018 och fram till våren 2019 utöka sina inköp av svenskt nötkött. Detta ska dessutom ske "skyndsamt" om Centerpartiet får bestämma.

– Vi serverar väldigt mycket mat i Jönköpings kommun och då kan kommunen dra sitt strå till stacken, säger Sylve Gunnarsson (C), som är en av tre som står bakom motionen och som själv är köttbonde.

– Jag har inte några marginaler för att klara utfodringen för mina djur om något skulle gå fel. Och då finns det de som har det värre än mig. Det är ett exceptionellt år, säger Sylve Gunnarsson.

Centerpartiets gruppledare i kommunfullmäktige Anders Samuelsson har också skrivit under motionen.

– För att kunna minska ner genom utslaktning måste det finnas en efterfrågan att ta emot det nötkött som slaktas ut, säger Anders Samuelsson (C).

Medför det inte extra kostnader för kommunen om man ska prioritera nötkött?

– Det är inte säkert att det behöver bli dyrare. Det är bara att man köper nötkött istället för fläskkött och annat kött.

Annons

Nötkött är ju dyrare generellt.

– Ja, något kanske. Det kan påverka något rent ekonomiskt. Men vi ser att det är rimligt att man hjälper till även på konsumentsidan. Det kan vara ett mer rimligt sätt att tillfälligt styra efterfrågan än att ge statliga stöd till jordbruket, det kostar ju också pengar, säger Anders Samuelsson.

Både Sylve Gunnarsson och Anders Samuelsson tror att det finns goda chanser för den här motionen att gå igenom när fullmäktige senare ska rösta om saken.

– Det här innebär inte att vi ska öka köttkonsumtionen, vi växlar tillfälligt mellan olika köttyper, säger Anders Samuelsson.