Det som byggs nu på A6 center, vid den gamla ingången till Coop Forum, är etapp 1a. Här inne kommer bland annat Coop, Systembolaget, Clas Ohlson, BR leksaker och Stadium att finnas. Takhöjden i mittgången är imponerande och intrycket mitt i byggkaoset är betydligt ljusare och luftigare än i den gamla delen av köpcentret. I november kommer omvandlingen att fortsätta i etapp 1b, och senare 1c, som båda är en ombyggnad av det befintliga centret.

En av nyheterna är att det nu kommer att finnas en övervåning. Clas Ohlsons nya lokaler nås till exempel via en rulltrappa eller en hiss. Kapp Ahl kommer att finnas i två plan, liksom Blomstertid som du kan läsa mer om i en kommande artikel om framtidens A6.

— Mycket av det som händer här är en omflyttning av befintliga butiker och en kraftfull satsning på mat och dryck, säger Lars Bröms, centrumchef.

Annons

Även Åhlens kommer delvis att ligga i den nya delen, men de kan inte flytta dit förrän 2019 då etapp 1b och 1c är avklarade.

— Det är väl bland det svåraste man kan göra inom handel, att bygga om under pågående drift. I värsta fall kan ju någon butik tvingas stänga under en viss tid, vilket vi försöker undvika, säger Lars Bröms när han förklarar delar av den komplicerade dans som det innebär att erbjuda alla handlare ett attraktivt och fungerande läge samtidigt som hela köpcentret ska byggas om.

I samband med att den nya entrén blir klar hoppas Lars Bröms att det kan bli en ny busshållplats på östra sidan av centret. Länstrafiken och Keolis är positiva till förslaget och nu för han en dialog med kommunen. Lars Bröms menar att det finns ett fysiskt motstånd mot att gå över bron från blå entrén, och målet är att fler ska åka kollektivt till A6. Innan nya infarten och nya hållplatserna vid blå entrén var det fyra procent av A6 besökare som åkte kollektivt. Nu börjar siffran närma sig tio procent.

— Vi vill komma upp emot 20 procent som ett nästa steg men då behövs ytterligare hållplatser såsom exempelvis vid nu kommande nya entrén.

Det är än så länge inte helt klart vad den nya entrén kommer att heta. Som en fortsättning på färgtemat kallas den för entré gul, men det är möjligt att även färgsystemet får en uppdatering. I höst kommer det även att presenteras en helt ny logotyp för A6 Center.