Charlotta bor med sin make Per på en gård i lilla byn Hubbestad mellan Hok och Vrigstad. Till vardags har paret ”vanliga” jobb i Jönköping. Men skallen bubblade av idéer och för några år sedan började Charlotta sondera möjligheterna att göra någonting mer av de möjligheter som finns på landet:

– Jag funderade ett tag på att ha en gårdsbutik, men jag gillar inte att ha folk för nära inpå mig. För mig är jobb just jobb och privatlivet är… privat.

– I skolan gillade jag ämnet biologi, samtidigt som jag är lite av en pedagog. Och så har det tidigare odlats bin här på gården, som är min makes föräldrahem…

Charlotta tog ett par års tjänstledigt från jobbet som tandtekniker och studerade biodling vid en yrkeshögskola i skånska Höör. I höstas var hon klar som… hobbyodlare?

Annons

– Nej, jag tycker att biodling och honungsproduktion ska skötas rationellt. Hobbyodlaren får inte ut mer än att han har på bordet och kan ge bort burkar till vänner och bekanta.

Vad det praktiska hanterandet med den rationella odlingen beträffar är Charlotta tacksam för att hon har en stark make. Men samtidigt som det är rationellt odlande sker det på hobbynivå. Stora, professionella, biodlare kan ha runt 1 000 bisamhällen igång samtidigt. Det är deras namn du ser på de svenska honungsburkarna i affären. Carlséns i Hubbestad har 15 samhällen.

När Charlotta ”jobbar” med biodling handlar det mest om att blogga och fundera över produktionsmetoder, logistik och vad honung kan användas till.

– Honung innehåller exempelvis enzymer och mineraler som är bra för huden. Det innebär att den också har en läkande effekt, säger Charlotta.

– Sedan jag började med biodling har jag fått en helt ny syn på naturen. Visste du att ungefär en tredjedel av det vi äter finns till tack vare binas pollinering?

Utplaceringen av bisamhällen sker ofta i samarbete med odlare av frukt och grönsaker.

Varför skiljer det i konsistens och smak på olika honung?

– Det har att göra med vilken sorts blommor bina har hälsat på hos. Men biodlaren kan också påverka hårdheten, berättar Charlotta.

Bi