Pawel Cibicki har varit rubrikernas man inför måndagens nyckelmatch i U21-EM, vilket är fullt naturligt. Anfallaren är visserligen född i Sverige, men han har polska föräldrar, pratar polska hemma och det kunde mycket väl ha blivit spel i det polska U21-landslaget istället för i det svenska.

Nu ställs han mot det Polen som han nobbade, på polsk mark dessutom.

— I början kommer det kännas speciellt, men när jag väl går in på planen är det en vanlig match, säger Cibicki på presskonferensen inför måndagens match.

Sportbladet: Kommer du att fira om du gör mål mot Polen?

— Just nu är det svårt att säga, men förhoppningsvis vill jag inte fira. Jag vill visa respekt för landet där mina föräldrar är födda. Men ibland tar känslorna över på planen, men som det känns nu så tror jag inte att jag kommer fira.

Annons

Från frysboxen i Malmö FF till stjärnstatus i allsvenskan och U21-landslaget. Det är en häftig resa som Pawel Cibicki har gjort och den har gått igenom Jönköping, vilket han lyfter fram på presskonferensen.

— Det är väl det som är det roliga med fotbollen, det kan gå snabbt åt båda hållen. Så länge man tror på sig själv och gör det man är bra på kan man inte begära mer av sig själv. Skönt att jag fick den chansen i Jönköping och det har gett effekt. Det är roligt att bevisa att man kan gå på utlåning och komma tillbaka och visa att man håller.

Pawel Cibicki trivs med fotbollslivet.

— Någonstans njuter man lite. Så här såg det inte ut för två år sedan, då var man i frysboxen. Det sporrar mig, jag vill bevisa för alla som kritiserat mig att jag är en bra fotbollspelare.

Sverige kommer närmast från oavgjort mot favoriten England. En svensk seger mot Polen hade stärkt chanserna till vidare avancemang betydligt. Polen förlorade sin premiär mot Slovakien och ligger illa till i gruppen.

— Nu fick ju Polen en gratisbiljett till EM för att de arrangerar mästerskapet, men alla lag här har kvalitéer, så är det bara, sa målvakt Anton Cajtoft till JP häromdagen.

Avspark är ikväll 20.45.