Det har byggts en del i Munksjön senaste dagarna. Är det en flytande ö som är på gång? Eller ett konstverk som ska stå för alltid? Svaret är enklare än så, men ändå spektakulärt - det är scenen till Cirkus Cirkörs nya show "Auqanauts".

— Jag gillar nyskapande projekt där man får lite fjärilar i magen. Allting är ju nytillverkat, så det har ju tagit sin tid. Men nästa gång, om det blir någon sådan, går det snabbare, säger regissören Jesper Nikolajeff som är på plats och bygger tillsammans med andra ur Cirkus Cirkörs crew.

Under H20 Jönköping kommer det att bli världspremiär för "Auqanauts" som är en helt unik show till och med för att komma från, även annars innovativa, Cirkus Cirkör. "Auqanauts" görs tillsammans med Stockholm Konstsim Herr och SK Neptun samt lokala aktörer i form av bland annat Roddsällskapet och Jönköpings seglarklubb.

Annons

— Vi försöker alltid hitta nya sätt att uppträda på, det ingår i den moderna cirkusens natur. Vår publik vill inte riktigt se samma sak igen, de vill hela tiden bli överraskade, säger Jesper och fortsätter:

— Det här är garanterat överraskande för den publiken som vi har träffat tidigare. För ett och ett halvt år sedan började vi planera och skissa för det här. Vi började träffa konstsimmare i Stockholm för att kolla och hitta ett samarbete där vi både var över och under vatten.

Även om det är världspremiär i Jönköping så hade de en förshow på Forsgrénska badet i Stockholm för ett år sedan. Det var dock inomhus och inte alls samma förutsättningar. Nu är det bland annat utomhus och det förändrar en hel del.

— Den största utmaningen är att vi är på öppet vatten, med de variabler som tillkommer. Är man inomhus så är det lättare att styra temperatur och ljus till exempel, så vi är i moder jords ömma händer. Just nu skiner solen och allt är perfekt, men en dag när vi var här och riggade så var det ösregn. Sådant måste man tänka på när man sätter ihop en show, det får inte vara för väderkänsligt.

"Auqanauts" framförs fyra gånger under H20 Jönköping. Datumen som den framförs är 18 augusti, 19 augusti, 25 augusti och 26 augusti.

Läs mer: Allt klart för den stora folkfesten i Jönköping

Läs mer: Festen tar sig till den framtida stadsdelen