Vi har tidigare berättat om rockprofilen Claes Hernegårds kamp mot cancern. I en lång intervju berättade han om beskedet han fick 2013, om hur han blev symptomfri bara för att få ett ännu hårdare slag. 2016 fick han beskedet att cancern hade spridit sig till olika kroppsdelar och att det både var omöjligt att operera och närmast obotbart. Något som skulle visa sig vara fel.

När James P Allison och Tasuku Honjo i måndags belönades med Nobelpriset i medicin för sitt arbete med utveckling av immunterapier mot cancer var Claes Hernegård extra glad för deras skull. Deras arbete har nämligen lett fram till medicinen Opdivo.

Opdivo är den medicinen som Claes började få för två och ett halvt år sedan. Nu är han symptomfri från sin cancer.

– I förra veckan fick jag besked från röntgen och då hade jag inget kvar i kroppen. Så det är helt otroligt. Det positiva med det här är går inte in med cellgifter och tar kål på friskt och sjukt, du har ju ett immunförsvar som är kroppens soldater som ska stoppa allt. Mitt immunförsvar såg inte det här så då kunde det sprida sig, men medicinen gör så immunförsvaret ser dem och skickar ut soldater för att bekämpa. Och i det här fallet gick bra, säger Claes om sitt eget tillfrisknande.

Annons

Han berättar att det väntar ett halvårs koll för att se så att det inte är några biverkningar eller att något återkommer.

Vad skulle du säga till Allison och Honjo om du skulle träffa dem?

– Jag skulle nog ge dem en stor kram var och säga tack för ert fantastiska arbete. De kommer hjälpa jättemånga. Det här är nog bara början kommer utvecklas väldigt mycket. Alla som har forskat ska ha ett stort tack, men det skulle vara fantastiskt att träffa dem.

Läs mer: Claes Hernegård om sin kamp mot cancern: Jag tänkte: Ska jag dö nu?