2017 var första året sedan 1984 som ett maratonlopp avgjordes i Jönköping. När det nu är dags för arrangörsgruppen Team Runner's High att anordna stortävlingen för andra året i rad kan en av grundarna, Tony Hatefnejad, konstatera att intresset för att springa hel- och halvmaraton i Jönköping har ökat.

– Ser man till deltagarantalet så kommer vi att öka med 20 procent. Den exakta siffran har jag inte just nu då vi som bäst håller på att se över alla deltagare och tilldela startnummer, säger Hatefnejad och fortsätter:

– Men jag tror att vi kommer att passera 2 000 löpare på hel- och halvmaran och det känns superkul. I fjol var det omkring 1 700. Det kommer att vara löpare från runt 30 olika nationer och vi har till exempel folk från Texas (USA) som kommer hit och kör alla distanser.

Tony Hatefnejad själv är en skicklig långdistanslöpare som så sent som i våras satte ett nytt personbästa (71 minuter) då han sprang ett halvmaratonlopp i Hamburg. Men på hemmaplan kommer han inte att ställa sig på startlinjen.

– Det hade varit en dröm att få genomföra den här tävlingen med de fantastiska omgivningarna som är i den här staden och att få springa i mål på Munksjöbron är nog en dröm för många Jönköpingsbor som håller på med löpning. Men jag hade inte kunnat njuta av att springa själv, det är mycket annat att stå i, säger Hatefnejad.

Annons

Har du något tips till löparna då?

– Framför allt gäller det att man försöker dricka vid varje station. När det gäller själva uppladdningen är det bra om man inte mixtrar för mycket, ät det du brukar äta och i samband med sista måltiden på fredagen kan man fylla på kolhydratdepåerna lite. På lördagen är det bra att inte äta för tätt inpå loppet. Jag brukar äta tre timmar innan, men det där är individuellt hur man känner. Men ät inte för tätt inpå.

Maratondagarna kommer att inledas redan på torsdagen med mässa och utställningar och fortsätter på fredagen med ett lopp för barnen och det nya femkilometersloppet ”Fun Run”. Hel- och halvmaran avgörs på lördagen med starttid 10.00 i Knektaparken och målgång på Munksjöbron.

Fotnot: JP.se kommer att sända live från Jönköping Marathon. Sändningen drar igång klockan 12.00.

TV: Se målgången i Jönköping Marathon 2017.

Relaterat: Biltrafiken slås ut av folkfesten i Jönköping – se gatorna som stängs
Relaterat: Jönköping Marathon blir mer löparvänligt