Det var 2015 som studieförbundet Bilda startade Girls Allowed för att få tjejer att börja spela i band. Sedan dess har det gått fyra terminer och ett sommarläger och de har även öppnat upp till transpersoner och personer som kategoriserar sig som icke-binära. Det behövs heller inga förkunskaper för att vara med.

— Alla är välkomna. Vi trodde i början att det skulle vara svårt att sätta ihop någon som har spelat länge med någon som knappt har hållit i ett instrument, men det har gått väldigt bra. Deltagarna brukar anpassa sig till den nivån som den mest orutinerade har och dessutom lär de av varandra också, säger Angelica Liv som är en av tre ledare för projektet.

Har ni märkt av att det har startats fler band med tjejer?

— Ja, det har vi märkt av. Det är några som har börjat spela i Girls Allowed som har gått vidare till att starta egna band. Intresset har vaknat, vetskapen om att det här finns och att de har fått kontakt med varandra spelar in. En stor del i det här är att tjejerna får nätverka med varandra, lära känna folk att spela med, säger Angelica.

Ny ledare för i år är Sara Claar. Hon spelar trummor i Fiction of Addiction och har själv varit med i Girls Allowed under fyra terminer.

Annons

— Det ska bli jättekul. För mig har det varit väldigt bra eftersom man lär sig att spela ihop, det är ju väldigt stor skillnad att spela själv och med andra - man utvecklas väldigt mycket själv till exempel, säger Sara.

Hon tror att det är bra att ha varit med själv tidigare när hon nu ska axla rollen som ledare.

— Jag tror att i och med att jag har sett det här från bägge sidorna kan det vara en fördel, annars kan det vara svårt att veta hur det är att komma hit som deltagare.

Tredje ledaren är Elin Käll. Nytt för i år är att deltagarna får hälsa på Hasse Pettersson på P4 Replokalen för ett studiebesök. Förutom det och repande blir det inspelning i en studio, ett gästbesök av ett band som spelar live, bandfoton och eventuellt en workshop med ljudteknik.

En annan nyhet är också att de kommer att ha Girls Allowed Ladies - där kvinnor över 20 år får chansen att testa på att vara med i ett band. Där blir det åtta träffar sammanlagt och det finns endast plats för sex personer att delta.

— Tåget har inte gått bara för att man har blivit äldre, nu finns möjlighet att testa på det. Om det blir ett ladiesband får de vara förband till de andra banden på avslutningen sen, säger Angelica.

Anmälan till Girls Allowed görs på Bildas hemsida, sammanlagt finns det max 20 platser. Girls Allowed startar 26 september.