Ibland blir det fel, och det är bara att beklaga. Som i onsdags när det interna polisskämtet blev en nyhet som spred sig som ett virus på både lokala nyhetssajter och i riksmedier. En privatperson påstods ha anmält att hen sett en Ku Klux Klan-marsch på luciadagens morgon, en marsch som enligt polisens journalanteckningar skulle ha visat sig vara något mycket mer vältajmat och förväntat – ett luciatåg.

Problemet var bara att det var ett skämt poliser emellan och aldrig menat för vare sig medias eller allmänhetens ögon.

Annons

Sådana här misstag är mycket svårt att skydda sig mot. Det ligger, tyvärr, i tiden med rasistiska utspel varför en privatpersons fantasi mycket väl skulle kunna slinta och få någon att tro sig se vita hättor med hål för ögonen istället för stjärngossestrutar. Och polisen är en källa som vi normalt ser som ytterst trovärdig.

Självklart ifrågasätter vi även de uppgifter vi får därifrån, men vi har oftast ingen anledning att betvivla att de är sanna – vilket de också i en överväldigande majoritet av fallen är.

Det vi, och alla andra seriösa medier, kan göra är att snabbt gå ut och förklara att nyheten inte är sann, vilket också skedde. Även polisen gick ut och bad om ursäkt och meddelade att den här typen av händelser inte är acceptabla, men man kan undra vad inom kåren som gör att sådana här osunda skämt förekommer – och hamnar i anteckningar som riskerar att spridas. Dålig humor eller dåligt omdöme, eller, kanske troligast, både och?

Hur som helst - både medias och polisens förtroende får sig en knäck, eftersom det, precis som Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren, säger, i mångt och mycket landar i just frågan om tillit: ”Man kan använda humor, både som polis och som åklagare, men då måste det vara humor på ens egen bekostnad. Det får inte gå utanför det eller drabba någon annan”.

Det vore enkelt att säga att sådant här inte får ske, och det är givetvis den grundinställning vi måste ha. Trots det kommer det att hända igen – kanske med andra källor, med andra drabbade, i andra medier och med andra mottagare. Förhoppningsvis lär vi oss något längs vägen och blir bättre rustade mot falsk information.