I samband med Internationella Kvinnodagen lanserar svenska damlandslaget en helt ny outfit inför sommarens VM i Frankrike.

Totalt är det 48 kvinnliga förebildar som pryder spelarnas ryggnummer i sommar. Det ska ses som en hyllning till de kvinnor som, likt landslagsspelarna, skapt och skapar historia för att bana väg för framtiden, skriver Svenska fotbollförbundet i ett pressmeddelande.

- Det är en ära att få vara med och bygga vidare på den framgång som många fantastiska spelare innan mig har banat väg för. Att ha personer att se upp till och inspireras av har verkligen varit avgörande för mig, både på och utanför planen. Så med den plattformen som landslaget är vill vi med vår idé och de personer som syns på tröjan hylla det gångna, värna det nuvarande och inspirera det framtida, säger Elin Rubensson, spelare i damlandslaget i en kommentar.

Bland annat syns skådespelaren Alicia Vikander, förre förbundskaptenen Pia Sundhage, författaren Selma Lagerlöf – och Jönköpingsäventyraren Renata Chlumska.

– Man får en tankeställare om hur få kvinnliga förebilder det pratas om. Man har svårt att komma ihåg alla kvinnor eftersom det är så sällan som de lyfts fram. Det är viktigt att de får den här platsen, säger Caroline Seger till TT.

FAKTA: 48 kvinnliga förebilder

Alicia Vikander, Amie Bramme Sey, Anna Serner, Annika Sörenstam, Arvida Byström, Bianca Kron..

FAKTA: 48 kvinnliga förebilder

Alicia Vikander, Amie Bramme Sey, Anna Serner, Annika Sörenstam, Arvida Byström, Bianca Kronlöf, Bianca Salming, Caroline Farberger, Caroline Jönsson, Cecilia Safaee, Drottning Kristina, Emma Green, Eva Dahlgren, Evin Ahmad, Fanna Ndow Norrby, Frida Hansdotter, Gina Dirawi, Hanna Ljungberg, Hanna Marklund, Ida Östensson, Kakan Hermansson, Katarina Wennstam, KerstinHessius, Kicki Bengtsson, Linnéa Claeson, Margit Nordin, Marika Domanski Lyfors, Mia Skäringer, Michelle Coleman, Mouna Esmaeilzadeh, Nina Rung, Nour El Refai, Pia Sundhage, Renata Chlumska, Renée Voltaire, Rodja Sekersöz, Sabina Ddumba, Sara Damber, Selma Lagerlöf, Siduri Poli, Silvana Imam, Stina Wollter, Suad Ali, Therese Lindgren, Therese Sjögran, Tove Lo, Tove Styrke och Victoria Sandell.

Källa: SvFF.

Annons