I 85 år, från 1906, ingick den jugendinspirerade röda tegelbyggnad som var Jönköpings varmbadhus, ritat av stadsarkitekt August Atterström, i stadsbilden.

Med dagens mått mätt var väl det gamla badhuset invändigt inte så mycket att skryta med, men när en 16-metersbassäng så småningom byttes ut mot en 25-meters, då tyckte Jönköpingsborna att de hade ett riktigt fint och modernt varmbadhus. Dessutom fanns här herrturk, dambad, en särskild barnbassäng och hopptorn där bara de allra modigaste i klassen vågade hoppa.

När byggnaden med sitt karakteristiska höga plåttak så småningom blev tämligen slitet så höjdes starka röster för att riva den och bygga bostäder istället.

Men precis som med bland annat den fina gamla järnvägsstationen som många Jönköpingsbor försökte rädda så revs i början av 1990-talet även varmbadhuset

Framför allt var det stadens konstnärer som demonstrerade för att rädda byggnaden och omvandla den till ett Konstnärernas hus.

Annons

Konstnärerna fick nej – den gången också – och väntar fortfarande på sitt hus i en stad med allt färre lokaler för skapande.

1990 stängdes varmbadhuset i Jönköping och revs något år senare för att alltså bereda plats åt bostäder.

1991 fick vi Rosenlundsbadet – och nu har diskussionen i kommunen handlat om det – precis som det för 25 år sedan handlade om gamla varmbadhuset. Bygga nytt eller renovera?

Vi som ”tvångsbadades” i varmbadhuset under skolåren sörjde väl inte särdeles att huset så småningom gick till förgängelsen, men i dag kan man känna att det är sorgligt att ännu en av Jönköpings få jugendbyggnader, en av stadsarkitekt Atterströms mycket typiska byggnader revs.

En gång spelade varmbadhusen en viktig roll i staden sociala historia. När det byggdes vid början av förra seklet var det långt ifrån alla som hade bad- och tvättmöjligheter hemma i bostaden.

Praktisk taget alla Jönköpingsbor över så där 50 år har badat här. Dessutom har det varit skådeplatsen för många mycket fina prestationer inom Jönköpings simsällskap.

Viss dramatik också. Som den gången det skulle bli simtävlingar, men deltagarna fann att bassängen var tom. 400 000 liter 25-gradigt vatten hade runnit ut i Vättern!