Annons

Därför behåller Fatema, 20, slöjan: ”Den blir ju en symbol mot den här sexualiseringen”

Därför behåller Fatema, 20, slöjan: ”Den blir ju en symbol mot den här sexualiseringen”

Studierna på Jönköping University går jättebra. Nästa termin åker Fatema Abdulkadir till Kina på utbyte och framtiden ser ljus ut, för en mångspråkig student med ambitioner som hennes. Men - vi ses för att prata om slöjan hon döljer sitt hår med. Något vi inte borde.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

”Jag har fått erbjudanden om porrfilm – lika många gånger har jag sagt nej”

Hon har spelat rymdkatt och vampyr i Hollywood, varit i ropet som foto chic eldgudinna i Änglarnas stad. Men ”pojkflickan” har långt ifrån fallit alla i smaken. Historien om Jönköpingstjejen Sara Hedgren handlar om att se möjligheter, köra sitt race, ”all in”.

Majas nyårshälsning blev ett uppvaknande – nu slutar hon låtsas

”Glad. Alltid glad. Alltid glad.” Maja Björkebäck säger det just så, upprepat, när hon ska beskriva hur hon tror att andra ser henne. Och visst stämmer det, på sätt och vis. Men det senaste året har lärt henne att inte alltid visa upp bara den sidan - utan våga visa sig ledsen. 2017 var det kanske värsta året i hennes liv.

Therese om svenskarnas rasism: ”Att alla var tysta gör mer ont än attacken"

Medan mörkret sänker sig utanför hennes köksfönster och teet i koppen på bordet framför kallnar, berättar Therese Kodjo, 23, om svensk rasism. Om att bli kallad saker, att inte våga skaffa barn i det här landet och om att känna ett ”vi” med dagens nordafrikanska slavar.

Harry Franksson: ”Jag vill inte framstå som präktig”

Första gången undertecknad träffar Harry är utanför Månsarps församlingsgård. Det är kyrkoval och rutinbevakning. In, ut. Det är också efter kontorstid (även för en reporter) och jag har två små barn i släptåg.
Men vi fastnar i dörren.

”Det är Cable guy-varning på mig”

Skräckfilmer hjälpte henne att bearbeta känslor som barn. I dag tror hon att alla blir mer empatiska av film. 2018 förser Helena Sandberg och kollegorna Jönköping med en festival för det rörliga mediet. Igen.

Begravningsentreprenören: ”Jag plockar ögonbrynen”

Begravningsentreprenör i folkmun, representant, officiant, solist till yrket. Möt Lennart Axelsson, en solig man i det absoluta mörkrets närhet.

Davidsson: "Jag har absolut bemött föräldrar fel"

Han drev på för att slopa "toppningen" i HV71. Samtidigt tycker han att önskan att tävla är en utmärkt anledning att ägna sig åt ishockey. Hur går det ihop?
Vi träffade Christoffer Davidsson för ett öppenhjärtligt samtal om prestationshets, pappas hårdhet och de eviga jämförelserna med Johan.

Nu får Dalen ladda om: ”Hoppas att vi ska komma ihop som grupp”

HC Dalen avslutade hockeyettan med en klar förlust borta mot Vimmerby, som vann med 7–3.
Nu får Dalen ladda om för spel i fortsättningsserien med start i mellandagarna.
– Det känns skönt att det är lite uppehåll nu, säger Dalentränaren Pelle Gustafsson.

Irriterad Hedlund börjar hitta sig själv igen

Mullsjö förlorade visserligen borta mot Storvreta men samtidigt fick laget ett kvitto på att man trots tränarturbulensen tidigare under hösten kan mäta sig mycket väl med topplagen.
– Man är ändå irriterad för vi vill ju alltid vinna, säger lagkaptenen Kasper Hedlund.

Så kan planerna för Kärleksudden bli

De två hetaste projekten som byggnadsnämnden i Mullsjö jobbar med nu är enligt nämndens ordförande, Staffan Bäckelid (KD), Kärleksudden och Bullerbyn.
Detaljplanen på Ruder är redan klar men, men för att underlätta för de boende där finns det planer på att bygga en ny väg direkt ut till 26/47:an i framtiden.

Ann Aldén: Länsmuseets utställning väcker starka känslor

Just nu visas konstutställningen "Öppnandet – Les Archives Suédoises" på länsmuseet i Jönköping. Den visar bilder från den kristna missionen i Kongo och ställer frågor kring makt och kolonialism. Kyrkoherden Ann Aldén, som har disputerat i Missionsvetenskap, har besökt utställningen och tycker att den väcker starka känslor.

Besluten står fast – Arbetsförmedlingens kontor i Vaggeryd och Mullsjö stänger

Trots regeringens besked att bromsa den aviserade och hårt kritiserade reformen av Arbetsförmedlingen har myndigheten inga nya besked att ge avseende Jönköpings län. Besluten att stänga kontoren i Mullsjö och Vaggeryd står fast.
– Även om vi kommer göra vårt bästa för strategisk samverkan och samarbete med kommunerna så behöver vi bli fler medarbetare, säger Patrick Nzamba som är chef på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län apropå personalflykt och varsel i reformens kölvatten.

Man döms till fängelse för hustrumisshandel

En man i 30-årsåldern bosatt i Jönköpings kommun döms av Jönköpings tingsrätt till tre månaders fängelse för att ha misshandlat sin hustru.

Gnosjösonens Queenbilder i ny bok

Gnosjösonen och fotografen Torleif Svensson följde med Queen på deras sista turné med Freddie Mercury. 33 år senare har bilderna blivit både bok och utställning.
– På turnén ville Brian May se bilderna varje dag, så jag åkte runt och letade fotolabb överallt där vi var.

En till sjukhus efter avåkning

En person skadades i en singelolycka på eftermiddagen. Bilen körde av vägen mellan Månsarp och Bondstorp. Föraren fick åka till sjukhus.
Artikel 2 av 16
”Jag har fått erbjudanden om porrfilm – lika många gånger har jag sagt nej”
Tillbaka till startsidan