Jönköpings-Posten

Annons

Därför behåller Fatema, 20, slöjan: ”Den blir ju en symbol mot den här sexualiseringen”

Därför behåller Fatema, 20, slöjan: ”Den blir ju en symbol mot den här sexualiseringen”

Studierna på Jönköping University går jättebra. Nästa termin åker Fatema Abdulkadir till Kina på utbyte och framtiden ser ljus ut, för en mångspråkig student med ambitioner som hennes. Men - vi ses för att prata om slöjan hon döljer sitt hår med. Något vi inte borde.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

”Jag har fått erbjudanden om porrfilm – lika många gånger har jag sagt nej”

Hon har spelat rymdkatt och vampyr i Hollywood, varit i ropet som foto chic eldgudinna i Änglarnas stad. Men ”pojkflickan” har långt ifrån fallit alla i smaken. Historien om Jönköpingstjejen Sara Hedgren handlar om att se möjligheter, köra sitt race, ”all in”.

Majas nyårshälsning blev ett uppvaknande – nu slutar hon låtsas

”Glad. Alltid glad. Alltid glad.” Maja Björkebäck säger det just så, upprepat, när hon ska beskriva hur hon tror att andra ser henne. Och visst stämmer det, på sätt och vis. Men det senaste året har lärt henne att inte alltid visa upp bara den sidan - utan våga visa sig ledsen. 2017 var det kanske värsta året i hennes liv.

Therese om svenskarnas rasism: ”Att alla var tysta gör mer ont än attacken"

Medan mörkret sänker sig utanför hennes köksfönster och teet i koppen på bordet framför kallnar, berättar Therese Kodjo, 23, om svensk rasism. Om att bli kallad saker, att inte våga skaffa barn i det här landet och om att känna ett ”vi” med dagens nordafrikanska slavar.

Harry Franksson: ”Jag vill inte framstå som präktig”

Första gången undertecknad träffar Harry är utanför Månsarps församlingsgård. Det är kyrkoval och rutinbevakning. In, ut. Det är också efter kontorstid (även för en reporter) och jag har två små barn i släptåg.
Men vi fastnar i dörren.

”Det är Cable guy-varning på mig”

Skräckfilmer hjälpte henne att bearbeta känslor som barn. I dag tror hon att alla blir mer empatiska av film. 2018 förser Helena Sandberg och kollegorna Jönköping med en festival för det rörliga mediet. Igen.

Begravningsentreprenören: ”Jag plockar ögonbrynen”

Begravningsentreprenör i folkmun, representant, officiant, solist till yrket. Möt Lennart Axelsson, en solig man i det absoluta mörkrets närhet.

Davidsson: "Jag har absolut bemött föräldrar fel"

Han drev på för att slopa "toppningen" i HV71. Samtidigt tycker han att önskan att tävla är en utmärkt anledning att ägna sig åt ishockey. Hur går det ihop?
Vi träffade Christoffer Davidsson för ett öppenhjärtligt samtal om prestationshets, pappas hårdhet och de eviga jämförelserna med Johan.

Ett omvälvande tid för Svenska Akademien

Den senaste veckan har Svenska Akademiens ledamöter drabbats av två dödsfall. Först meddelades det att den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius har avlidit och igår kom beskedet att även Göran Malmqvist är död.

Sara Danius – en sekreterare som tog kommandot

Det är hundra år sedan kvinnor fick rösträtt och det uppmärksammar kulturredaktionen med en serie miniporträtt över banbrytande kvinnor ur den svenska historien. I lördags gick ytterligare en sådan ur tiden. Emilia Söelund minns Sara Danius, Svenska Akademiens första kvinnliga sekreterare.

Snart premiär för Grännaparets första vin

Föga anade Jeurgen och Anna-Maria Thelander att vinodling skulle uppta större delen av deras tid efter flytten till Gränna.
Lika lite anade de att huset de fallit för en gång hade haft adressen Vingränd.

Sju märkvärdiga kvinnor

I är är det hundra år sedan svenska kvinnor fick rösträtt. För att uppmärksamma detta har Yvonne Teiffel valt ut sju kvinnor ur det nya kvinnolexikonet "Märkvärdiga svenska kvinnor – 200 kvinnor som förändrat våra liv".

Sjöblom: ”Vad skulle kunna hindra den här 18-åringen?”

På lördagarna listar JP-sportens Patrik Sjöblom det bästa och sämsta, i stort och smått, inom Jönköpingsidrotten under den gångna veckan.
Har du synpunkter på listan? Hör av dig!

Facktoppen om svackan: "En potentiell farlig situation"

Inspirerad av sin asfaltsarbetande farfar har Jönköpingsbon gjort en facklig raketkarriär. När Dan Mattsson nu intar LO-borgen i Stockholm ger han en mörk bild av arbetsmarknadsläget i hemlänet.
– Det finns skäl att känna stor oro. Samhällets beredskap är sämre nu är vid förra konjunkturnedgången, säger han.

Tre backar saknades i J-Södra

Sebastian Crona, Joakim Karlsson och Jesper Svensson. En backlinje i J-Södra under många matcher.
På fredagen saknades alla under träningen.

Elin Ersson talar ut: ”Vi i Sverige tror alltid att myndigheter gör rätt”

Efter 15 månader ska hennes aktion i flygplanet på Landvetter prövas i tingsrätten för andra gången.
I en stor intervju med JP berättar förra Jönköpingsbon Elin Ersson om uppmärksamheten, hoten, rättsprocessen och sin politiska övertygelse.
Artikel 2 av 16
”Jag har fått erbjudanden om porrfilm – lika många gånger har jag sagt nej”
Tillbaka till startsidan